Det är genom en riktad skattesänkning som M-ledamöterna lovar att göra det möjligt för människor som ombildat sina hyresrätter till bostadsrätter att ta ut hela vinsten på affären skattefritt. Det skriver de i en debattartikel på SvD Brännpunkt idag.
"Bostäder som efter ombildning har blivit bostadsrätter hamnar bland alla andra bostäder som omfattas av inlåsningseffekter på grund av den eviga reavinstbeskattningen", skriver de bland annat i artikeln.
De som drabbas värst av de svenska reglerna är enligt M-ledamöterna äldre människor som tjänat mycket pengar på värdeökningen på sina bostäder, men som på grund av skatten inte vill flytta till mindre och billigare boenden.
Men att gynna denna grupp, den så kallade 68-generationen, med en riktad skattesänkning är inte helt okontroversiellt. Genom riksbankens ökade utlåning sedan 1990-talet och genom lagen om ombildningar från 1982 har personer födda på 1940- och 50-talen redan gynnats stort på bostadsmarknaden. Att de nu dessutom ska slippa skatt på sina inkomster är inte rimligt, menar kritiker.
"Vad man i praktiken talar om är en miljardöverföring av uppskjuten skatt till de som har en lång bostadskarriär bakom sig - ju äldre desto mer gynnad är man av detta. Det innebär mindre skatteintäkter, som alltså de som har löner ska betala", skriver ekonomibloggaren Lars Wilderäng på sin blogg.
Enligt Wilderäng måste förslaget även innebära det att avdragsrätten för reavinstförluster slopas, vilket drabbar främst 80- och 90-talister.
"Även här drabbas de yngre som köpt nära bubblans topp, som inte längre kommer få tillbaka på skatten vid förlustförsäljning, samtidigt som de äldre slipper skatta på sina vinster", konstaterar Lars Wilderäng.
Den svenska reavinstbeskattningen av bostäder finns inte i alla EU-länder, men Wilderäng påpekar att EU:s samlade finansministrar samtidigt kräver att Sverige avskaffar ränteavdraget och inför amorteringskrav. Något som den svenska regeringen inte har varit beredda att genomföra.
"Istället går vi alltså i motsatt riktning med fler försök att elda på bostadsbubblan. De höjda priser som slopande av reavinstskatten innebär kommer vara en tredje punkt som drabbar de yngre", skriver Lars Wilderäng och sammanfattar:
"När smällen på bostadsmarknaden sedan kommer, riskerar hela generationer 80- och 90-talister att få sin ekonomi förstörd för resten av livet."
Regeringen däremot är positiv till en sänkt reavinstskatt.
- Under nästa mandatperiod tror jag att vi kommer i en situation där den måste ned, sade bostadsminister Stefan Attefall till TT under Almedalsveckan.
Att avdragsrätten för ränteutgifter i så fall måste bort håller ministern inte med om.
- Många påstår det, men det är inte säkert, säger han.