– En del av de trender och tillhörande nyord vi sett har kanske väckts som alternativ till den apokalyptiska verklighetsbeskrivningen. En terian är till exempel någon som klär ut sig till och delvis känner sig som ett djur, vilket erbjuder en tillvaro som nog gör världen såväl mer intressant som lättare att stå ut med, säger Linnea Hanell, nyordsredaktör på Språkrådet.
Kriget i Ukraina, grov brottslighet med kopplingar till kriminella nätverk och den rådande lågkonjunkturen har kunnat spåras i flera nyordslistor i följd. Även i årets lista är det händelser som gör avtryck i språket.
– Nykomlingar som barntorped, drakdrönare och ankkurva är typiska för ett år som präglats av krig, kriminalitet och ett bistert ekonomiskt läge för både hushåll och företag. Att det fortsätter att bildas nya ord inom dessa fält visar att det är ämnen som vi fortsätter att diskutera, säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen, i ett pressmeddelande.
Men det finns alltså andra strömningar som också färgar språket. Inom modern språkforskning talas det till exempel om att språket inte bara speglar samhället utan även bidrar till att forma det.
– Det spelar alltså roll vad vi har för ord för att beskriva vår omvärld. När vi har ett ord som bratsommar kan vi uppleva stökig dekadens under sommarperioden som en livsstil. Och med ordet rawdogga blir det plötsligt en grej att göra ingenting, säger Linnea Hanell.
Engelskan är alltjämt den vanligaste källan till lånord. Men i 2024 års nyordslista finns också drakdrönare som är ett översättningslån av ukrainskans dron-drakon (дрон-дракон) och umarell som är inlånat från emilianskan, ett språk som talas i norra Italien.
– Ämnesmässigt är det två nyord som står långt ifrån varandra. Drakdrönare är en ny typ av vapen medan en umarell är en äldre man som betraktar ett större bygge i det offentliga rummet. Men tillsammans är det ord som visar att inflödet i svenskan kommer från många olika håll, säger Anders Svensson.
Nyordslistan har sammanställts av Språkrådet och Språktidningen. Listan innehåller 32 ord som har myntats eller blivit vanligare under 2024. Orden ska säga något både om det gångna året och om språkliga trender, som mönster för hur nya ord bildas och lånas in i svenskan.
Hela nyordslistan för 2024 med ordförklaringar, kommentarer och exempel på hur orden används finns att läsa på Språkrådets hemsida.