ADHD-monstret slukar BUP:s resurser

Publicerad 16 januari 2025 kl 12.28

Inrikes. Hela 70 procent av läkarbesöken inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, används nu till utredning och behandling av adhd. Det kan innebära begränsade möjligheter för andra med mycket svår psykiatrisk problematik att få hjälp, konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport.

Dela artikeln

Socialstyrelsen gör årligen en kartläggning och bedömning av tillgång och efterfrågan på legitimerad vårdpersonal som redovisas i rapporten Nationella planeringsstödet, NPS.

Nu publicerar myndigheten en studie av situationen inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP – ett område där samtliga regioner i landet möter stora problem. Bakgrunden är den explosiva ökningen av adhd-diagnoser.

– Efterfrågan på utredningar och vård för adhd har ökat så pass mycket och är så stor att den riskerar att utarma den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin, säger Mattias Fredricson, avdelningschef på Socialstyrelsen, i ett uttalande.

Regionerna rapporterar om ökade väntetider och köer och en övervägande del av den vård som erbjuds är idag relaterad till utredning och behandling av adhd. Cirka 70 procent av alla läkarbesök inom BUP är idag relaterade till adhd. Socialstyrelsen konstaterar i rapporten att det här kan leda till så kallade undanträngningseffekter. Socialstyrelsen konstaterar också att vården inte är jämlikt fördelad. Barn i socioekonomiskt utsatta områden erhåller inte vård i samma utsträckning som i socioekonomiskt mer välbärgade områden.

– I många regioner behöver man köpa in utredningar för att klara den ökade efterfrågan. Detta har dock bidragit till en ökad belastning för barn- och ungdomspsykiatrin eftersom avtalen i många fall endast omfattar utredningen i sig. Vi ser också att erfaren personal lämnar barn- och ungdomspsykiatrin vilket har betydelse för kvalitet och kontinuitet, säger Mattias Fredricson.

Specialister väljer bort BUP
Under senare år har visserligen personalresurserna inom BUP ökat, men det gäller inte tillgången till erfarna specialister i barn- och ungdomspsykiatri. Flera av dem väljer att gå vidare och utbilda sig inom andra specialistområden.

– För att säkra tillgången till personal med specialistkompetens behöver barn- och ungdomspsykiatrin ha tillräckligt med erfaren personal för att kunna utveckla integrerade vård- och personalförsörjningskedjor som kombinerar vård, utbildning och forskning, säger Mattias Fredricson.

Socialstyrelsen föreslår också olika metoder för att utbilda, rekrytera och behålla personal inom barn- och ungdomspsykiatrin.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Varning: C-pedofil är på fri fot

Gustav Hemming har delgivits misstanke om brott. Men den tidigare C-höjdaren har inte frihetsberövats efter pederast-attacken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.