Fram till 2006 utvecklades priserna på pizzor i pizzerior i likhet med KPI, men därefter ökade priserna mer och mer.
Butikernas pris på frysta pizzor har däremot minskat med 6 procent sedan 1995, vilket kan jämföras med KPI som har stigit med 30 procent under samma period.
Priset för en hembakad Vesuvio har ökat med 24 procent sedan 1995. Vid årsskiftet 2007/2008 ökade priset för den hembakade pizzan och har sedan dess utvecklats i ungefär samma takt som KPI.
För en hembakad Vesuvio är det pålägget, det vill säga ost och skinka, som utgör den största delen av kostnaden. Det innebär att prisutvecklingen för en Vesuvio till stor del följer prisutvecklingen på ost och skinka.
Ett index används av SCB för att mäta prisutvecklingen på pizza. Om vi antar att priset för en pizza på pizzeria var 50 kronor under 1995 skulle priset, enligt vårt prisindex, vara 87 kronor i oktober 2018. Med samma räknesätt skulle en fryspizza i butik som kostade 27 kronor 1995 kosta 25 kronor i oktober 2018. För en hembakad Vesuvio som kostade 8,60 kronor 1995 skulle priset vara 10,65 kronor i oktober 2018.