Krisen i Eurozonen
Finansminister Magdalena Andersson.

Svenska skattemedel ska rädda Greklands välfärd

Publicerad 17 juli 2015 kl 17.22

Utrikes. Riksdagens EU-nämnd gav idag klartecken åt regeringen att bidra med svenska skattemedel till EU:s senaste "nödlån" till Grekland, rapporterar TT. Detta trots att Sverige inte ens är med i eurosamarbetet.

Dela artikeln

Exakt hur mycket pengar de svenska skattebetalarna kommer att tvingas avstå åt den vänsterradikala grekiska regeringen är än så länge oklart.

Finansminister Magdalena Andersson (S) bedyrar dock att Sverige och andra icke-euroländer har fått en "garanti" att de inte kommer att drabbas om Grekland inte heller denna gång kommer att kunna betala tillbaka pengarna.

– Vi riskerar inte svenska skattebetalares pengar, därför kan vi gå med på detta, påstår hon.

Den förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) gav en liknande försäkran när han år 2012 via IMF lånade ut svindlande 100 miljarder svenska skattekronor till Grekland och de andra krisländerna i eurozonen.

– Genom [..] Internationella valutafonden säkerställs att man får marknadsmässigt betalt, att man får sina pengar tillbaka, det vill säga att det är ett lån och inte några gåvor, och att det förknippas med mycket tuffa villkor för det land som får lånen, påstod Fredrik Reinfeldt när han intervjuades av Rapport om lånet till Grekland.

I själva verket lånades pengarna ut till IMF mot en ränta på bara 0,1 procent. Därefter lånade IMF ut pengarna till Grekland mot 3 procents ränta. Om Grekland hade tagit ett lån på marknadsmässiga villkor hade räntan istället legat på 30 procent, uppgav Rapport.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0