De extrema könsskillnaderna återstår trots att kvinnor i högre grad har fasta anställningar, tryggare arbetsmiljö och oftare arbetar inom offentlig sektor med starkt fackligt skydd.
Rapporten bekräftar att kvinnor sjukskrivs både längre och oftare – främst på grund av att de upplever att det är stressigt på jobbet.
I rapporten nämns att kvinnor i åldern 25–44 år är särskilt överrepresenterade. Den förklaring som Försäkringskassan erbjuder – trots att siffrorna i rapporten säger något helt annat – är "bristande jämställdhet i hemmet" och "emotionell belastning" i vård- och omsorgsyrken.
– Kvinnors högre risk för längre sjukfall förklaras av en kombination av bristande jämställdhet i privatlivet och av bristande organisatorisk och social arbetsmiljö i arbetslivet, säger Alma Wennemo Lanninger, analytiker på Försäkringskassan.
Högutbildade kvinnor mer sjukskrivna än lågutbildade män
Rapportens statistik säger dock något annat – och demonstrerar även något som sällan lyfts fram i debatten: högutbildade kvinnor med hög arbetsmoral är sjukskrivna mer än lågutbildade män med låg arbetsmoral.
"Könsskillnaderna är så stora att högutbildade kvinnor med det lägsta nyttjandet ändå har ett högre nyttjande än vad lågutbildade män har", står det i rapporten.
Trots bättre arbetsvillkor, högre lön och större inflytande i jobbet har alltså kvinnor fortfarande högre frånvaro än män i mer utsatta arbeten – något som kraftigt underminerar den gängse förklaringsmodellen om arbetsmiljö och "bristande jämställdhet".
Även när man justerar för just yrke, bransch, utbildning, tidigare sjukfall och familjesituation kvarstår en 60 procent högre risk för längre sjukfall hos kvinnor.
Samtidigt visar rapporten att utrikes födda kvinnor – särskilt de som varit kort tid i Sverige – är sjukskrivna betydligt mindre än inrikes födda kvinnor, trots sämre arbetsförhållanden. Enligt rapporten kan det bero på att många inte uppfyller försäkringsvillkoren – men det väcker också frågan varför "välutbildade" svenska kvinnor tycks må betydligt sämre än invandrarkvinnor i låglöneyrken.
Rapporten avslöjar också att sjukersättning – som ges vid permanent oförmåga att arbeta – oftare går till kvinnor. Men detta beror på att de varit sjukskrivna längre, inte på att de faktiskt är sjukare.