OECD:s biståndskommitté DAC har släppt statistik för fjolåret och det är Sverige som är ger mest bistånd mätt som andel av BNI, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Medan en stor majoritet av medlemsländerna i OECD/DAC var tvungna att minska sina bistånd på grund av den ekonomiska nedgången så ökade Sverige istället sina skattefinansierade bistånd med 10,5 procent.
36 miljarder kronor
FN har satt som mål att länder ska ge 0,7 procent av BNI i bistånd, men det var endast fem länder som klarade detta mål ifjol. Sverige å andra sidan vill visa att man kan mer än så och har därför satt upp ett eget mål på 1 procent av BNI, ett mål som uppfylldes då de 36 miljarder kronor som landet gav i bistånd 2011 motsvarade 1,02 procent av bruttonationalinkomsten.
Svensk biståndspolitik har periodvis drabbats av hård kritik. Bland annat satsades det länge stora pengar i bistånd till afrikanska diktaturer och militära stormakter som Ryssland och Kina. Bistånden till Ryssland uppgick till totalt 750 miljoner kronor mellan 1998 och 2006 enligt Openaid, men har nu helt slopats. Kina, som fick hela 504 miljoner kronor 1989, får fortfarande bistånd och har erhållit drygt en miljard kronor sedan 1998.