Det är AI-gränssnittet Cortana som nu ska integreras i alla kommande operativsystem från Microsoft och ett ramverk har tagits fram så att externa utvecklare ska kunna vidareutveckla programvaran. Utvecklingen av Cortana påbörjades 2009 och produkten demonstrerades första gången på Build 2014.
"Tack vare att tre styrkor konvergerar – ökad beräkningskapacitet i molnet, kraftfulla algoritmer som kan köras djupt ned i neuronnäten och tillgången till enorma mängder data – så kan vi nu äntligen förverkliga drömmen om AI", skriver Microsofts AI- och utvecklingschef Harry Shum på på företagets blogg.
Shum, en 50-årig datavetare från Kina som varit med och utvecklat sökmotorn Bing och som forskat på datorgrafik samt datorers möjlighet att se, tror att den artificiella intelligensen kommer revolutionera samhället. Han säger att alltifrån banker och detaljhandel till försäljning och personalrekrytering kommer påverkas av den nya tekniken.
Centralt för Cortana och den nya artificiella intelligensen är Microsofts växande molntjänst Azure som både har en mycket kraftig beräkningskapacitet och lagrar stora mängder data. Tillgång till data, information som vi människor hela tiden lämnar efter oss när vi använder internet, är viktigt för att den artificiella intelligensen ska kunna träna och lära sig.
Än så länge tycks steget emellertid vara långt till Arnold Schwarzeneggers T-800 från 80-talsfilmen Terminator. Cortana, som förstår åtta olika talade språk, ska till en början bara hjälpa datoranvändarna att söka på internet, påminna om viktiga möten, upplysa om vädret och hur läget ser ut i trafiken. Att åka tillbaka i tiden för att döda John Connor tycks än så länge vara mer än Microsofts artificiella intelligens klarar av.