"Onanerade på bussen – fångades på film", löd rubriken till en artikel som lades upp på Eskilstuna-Kurirens sajt den 23 april 2023.
Puffen som låg på tidningens startsida bestod överst av en bildsammansättning av två bilder där den ena föreställde en kvinna och den andra en buss. Någon bildtext fanns inte.
Artikeln handlade om en ung kvinna som färdats på en linjebuss i Strängnäs då en man hade börjat onanera längst bak i bussen.
Men kvinnan på bilden var i själva verket en åklagare, Anna Asklöf, som uttalar sig i artikeln.
Åklagaren anmälde publiceringen till Medieombudsmannen, MO, och hänvisade till att det i bild- och rubriksättningen framstod som att det var hon som var gärningspersonen.
Eskilstuna-Kurirens ansvariga utgivare Eva Burman försvarade sig med att bilden på Anna Asklöf togs bort av webbredaktionen i ett tidigt skede. Hon medgav dock att "sammanhanget inte blev bra".
Eva Burman framhöll samtidigt att det framgick tydligt av texten samt bildtext att Anna Asklöf uttalade sig som åklagare och att den misstänkte var en man. Det framgick också av bildtexten som även gick att läsa i icke inloggat läge. Där fanns inte heller montaget publicerat.
Eskilstuna-Kuriren bestred därför att det skett en pressetisk skada som var värd klander.
"Få kände till Anna Asklöf till utseendet och de som gjorde det visste att hon var åklagare. Det var långsökt att tro att åklagaren var misstänkt för att ha onanerat på bussen. Det framgick däremot tydligt i artikeln och bildtexten att det var en man som onanerat på bussen. Där framgick det också att Anna Asklöf var åklagare i fallet redan i bildtext och tidigt i artikeln", löd Eskilstuna-Kurirens vidare argument enligt MO:s referat.
Anna Asklöf svarade med att Eskilstuna-Kuriren knappast kunde uttala sig om att det var få som kände till henne till utseendet och att de som gjorde det visste att hon var åklagare. Det var ett påstående som tidningen inte hade några som helst belägg för – det var "rena falsarierna", enligt Asklöf.
"Anmälaren fick via sociala medier många frågor kring publiceringen där folk framför allt tyckte att det var en ytterst olämplig publicering men även många som undrade vad sjutton som hade hänt", står det i referatet.
Att bilden togs bort var inte tidningens förtjänst, enligt åklagaren, då det var hon själv som skrev till reportern om bildmontaget och förmodligen han som då lyfte det olämpliga i publiceringen.
Det hela "kändes verkligen inte bra", konstaterade Anna Asklöf.
MO konstaterade att publiceringen uppenbarligen var ett misstag och att Eskilstuna-Kurirens syfte inte var att peka ut Anna Asklöf som gärningsperson i det aktuella fallet.
"Det var också bra att puffen korrigerades efter en stund. Ändå delar jag anmälarens uppfattning att den utsatt henne för en skada", skriver MO och fortsätter:
"Kombinationen av rubriken och bilden på anmälaren i puffen, där det inte tydliggörs vem hon är i sammanhanget, är ett publicistiskt övertramp som gjorts på ekurirens förstasida. Att det går att klicka sig vidare till artikeln och få information som ger en förklaring till saken är inte tillräckligt. Även om det var oavsiktligt och misstaget hanterades snabbt är skadan som drabbat anmälaren inte försvarlig. Eskilstuna-Kuriren ska därför klandras.
Mediernas Etiknämnd delar nu MO:s bedömning och klandrar Eskilstuna-Kuriren för att ha brutit mot god publicistisk sed.