Förslaget, som lämnas i en motion till kommunfullmäktige, beskrivs som ett sätt att lyfta "HBTQI-personers" rättigheter, särskilt i områden där dessa enligt partiet är extra utsatta.
– Utsattheten för hbtqi-personer är extra hög i våra utanförskapsområden. Det här skulle sätta en prägel för hela området som visar att staden står på hbtqi-personers sida, säger Gabriel Kroon, gruppledare för SD i Stockholm, till Mitt i.
Han menar att monumentet kan skapa diskussion och föreslår att låta lokalbefolkningen vara delaktig i utformningen via folkomröstningar.
Förslaget har mötts av blandade reaktioner. Järva stadsdelsförvaltning är positiv till ett monument men framhåller att diskriminering av "HBTQI-personer" är ett samhällsproblem snarare än ett områdesproblem. Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd, ställer sig tveksam till SD:s avsikter.
– Jag misstänker att förslaget grundar sig i annat än en genuin vilja att i grunden förbättra för stadens hbtqi-personer, säger han.
Även RFSL Stockholm, som länge har drivit frågan om ett HBTQI-monument, uttrycker skepsis. Organisationens ordförande, Lovise Brade, påpekar att SD tidigare föreslagit att avskaffa HBTQI-diplomeringar i skolor.