På en pressträff under måndagen presenterades de nya förslagen av migrationsminister Johan Forssell (M) och den särskilda utredaren Kirsi Laakso Utvik.
– Man ska känna sig stolt över att vara svenskt medborgare, sade Forssell och underströk att medborgarskapet är något man förtjänar genom anpassning och egen försörjning.
Bland förslagen finns att den normala hemvisttiden för att få medborgarskap ska höjas från fem till åtta år. Samtidigt föreslås striktare regler för egenförsörjning och hederligt levnadssätt.
Utredaren föreslår också skärpta regler för statslösa personer som fötts i Sverige. Dessa ska enligt utredningen kunna nekas medborgarskap om de dömts för brott mot rikets säkerhet eller har avtjänat frihetsberövande straff på minst fem år.
Ett annat förslag är att återinföra krav på egenförsörjning. Den som ansöker om medborgarskap ska inte ha fått försörjningsstöd i mer än sex månader under de senaste tre åren. Utredaren klargjorde att endast inkomst från arbete eller näringsverksamhet räknas som acceptabel försörjning.
Vissa undantag ska göras för studerande, ålderspensionärer och personer som erhåller garantipension eller äldreförsörjningsstöd.
Det föreslås också längre karenstid för personer som begått brott eller har skulder hos Kronofogden. Säkerhetshot, som bedöms av Säpo, ska fortsatt utgöra ett absolut hinder för medborgarskap.
I betänkandet föreslås att författningsändringarna ska träda i kraft den 1 juni 2026.