I gårdagens DN ägnas ett uppslag åt flyktingströmmen från Syrien till Sverige. Framförallt kan man läsa om Ronnaskolan i Södertälje, där det "varje dag står en ny[anländ] familj i skolans reception". Enligt rektorn tycker lärarna tydligen att alla dessa nya elever som inte kan ett ord svenska mest bara är en kul utmaning. Dock tvingas hon konstatera att det verkligen finns åtminstone ett stort problem: svenska föräldrar vill inte offra sina barn för mångkulturens bästa genom att låta dem gå på Ronnaskolan.
Här finns sedan också kortfattade redogörelser för hur Sverige på olika områden "rustar ... för att klara flyktingströmmen". Skolverkets generaldirektör fastslår att alla landets skolor måste förbereda sig på att ta emot nyanlända elever, Röda Korset i Malmö konstaterar att stadens psykiatriska mottagningar "går ... på knä" på grund av flyktingarna, det berättas att nästan 10 000 flyktingar står i kö i väntan på egen bostad (vilket förklarar varför lediga hyreslägenheter idag är så svåra att finna även på mindre orter), och man får veta att kommuner strider med varandra för att slippa ta sig an resurskrävande "ensamkommande flyktingbarn".
Slutligen innehåller DN-uppslaget en artikel om hur många syriska flyktingar Sverige tar emot jämfört med andra EU-länder, vilken i pappersupplagan illustreras med ett stapeldiagram över asylsökande från Syrien i olika EU-länder under januari till november 2013. Sverige ligger så klart överlägset i topp. Av totalt 43 429 syriska asylsökande i EU under perioden var det inte mindre än 14 362 som sökte asyl i Sverige, eller med andra ord ungefär en tredjedel av det totala antalet. Det är spektakulärt. Och det blir inte mindre spektakulärt om man ser till antalet invånare per asylsökande i olika länder.
Detta är siffrorna för de fem länder som tar emot flest syriska asylsökande i absoluta tal, samt Danmark och Finland:
1. Sverige = 670 invånare per asylsökande
2. Bulgarien = 1 852 invånare per asylsökande
3. Danmark = 3 586 invånare per asylsökande
4. Österrike = 5 013 invånare per asylsökande
5. Nederländerna = 7 386 invånare per asylsökande
6. Tyskland = 7 415 invånare per asylsökande
7. Finland = 36 480 invånare per asylsökande
670 invånare per syrisk asylsökande alltså, och detta endast under en elvamånadersperiod i ett av de EU-länder som ligger allra längst bort ifrån Syrien.
MAGNUS JOHNSSON
Magnus Johnsson är fri skribent. Han driver bloggen Kulturkrig.
***
Fotnot: Syriens grannländer tar förvisso emot betydligt många fler, helt oavsett om man räknar i absoluta eller relativa tal, men de länderna ger knappast några permanenta uppehållstillstånd och man har ett nära kulturellt släktskap med de flyende, varför situationen där inte ger upphov till några allvarligare kulturkrockar.