Enligt de nya kostråden ska svenskar minska sitt intag av rött kött, och Livsmedelsverket rekommenderar att maximalt 350 gram kött konsumeras per vecka.
Rådet innebär en kraftig minskning jämfört med genomsnittlig konsumtion, och det betonas att bara en liten del av det tillåtna intaget ska vara charkprodukter som korv och bacon.
Myndigheten pekar på hälsorisker som cancer i tjock- och ändtarmen samt hjärt- och kärlsjukdomar, som de kopplar till hög köttkonsumtion, särskilt när det gäller chark.
Förutom hälsoperspektivet läggs dock stor vikt vid påstådd klimatpåverkan från köttproduktionen. Livsmedelsverket lyfter fram att köttproduktion är en av de största källorna till växthusgasutsläpp och att en minskad konsumtion är ett sätt att motverka klimatförändringar. Här kopplas råden även till globala hållbarhetsmål och de politiska agendor som drivs på internationell nivå.
– Genom att äta mer enligt kostråden och dessutom välja svenskt kan vi alla, samtidigt som vi äter hälsosamt, stötta svensk livsmedelsproduktion, bidra till en levande landsbygd och minska matens negativa klimat- och miljöpåverkan, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.
Livsmedelsverket uppmuntrar också svenskar att välja svenskt kött – med hänvisning produktionen är hållbarare och bättre för både djurskydd och miljö. Svenskt kött framhålls som ett bra alternativ då det ligger bra till ur klimatsynpunkt och stödjer den svenska livsmedelsproduktionen.