Som det heter i den svenska formen av demokrati: En utredning föreslår För en gångs skull har det nu kläckts en riktigt bra idé.
Vem som helst, inte bara politiker, ska kunna sitta i våra dömande instanser. Så är visserligen det meningen att det ska fungera även idag, men politikerna har tagit sig den självklara rätten att få sitta, hel- eller halvsovandes, i domstolarna. Det finns exempel på de som suttit som nämndeman i tjugo år.
Kommunfullmäktige har alltid valt politiker, ingen normal människa har ens tillfrågats.
Detta system har med rätta kritiserats av bland annat Maria Abrahamsson (M), som anser att systemet öppnar upp för både jäv och korruption. Det är något djupt totalitärt över politikerstyrda domstolar eftersom rättssystemet ska vara fristående från just det, politiskt inflytande. Men politikerna har genom att kallas för nämndemän framställts som om de vore vilka lekmän som helst.
Enligt DN så har förslaget mötts av kraftig kritik. Från politiker. Sura som citroner avslöjar man sitt folkförakt:
Jag är väldigt öppen till att införa en fri kvot, men det är viktigt att det sker på ett rättssäkert sätt. Det är väldigt svårt att hitta rätt folk, säger Mats Linder, 68, som har suttit som nämndeman i sju år.
Medelåldern för nämndemännen i Sverige ligger på 56,8 år! Är alla dessa gamla stofiler rätt folk för att bedöma dagens brottslighet? Och hur är det med rättssäkerheten när politiker med sina respektive politiska agendor ska infiltrera rättssystemet?
För att inte tala om det häpnadsväckande uttalandet från Lars Lassinanti, ordförande för Nämndemännens riksförbund. Han tycker att en sådan kraftig nedskärning drabbar insynen i rättsväsendet.
Lassanti tror inte heller 'en sekund' på att det finns ett stort intresse bland icke-politiker för nämndemannauppdraget, även om dagsarvodet dubblas. Dessutom undrar han hur en kommunal tjänsteman ska kunna ta över jobbet från partierna och gallra ut lämpliga kandidater, skriver P4 Gotland.
För att kommentera hans rädsla för att politikerna ska förlora insyn i rättssystemet, så är det talande med vilken självklarhet politiker anser sig ha rätt att övervaka domstolarna så att de håller sig på rätt sida.
Och han behöver definitivt inte oroa sig för att inte hitta människor som vill sitta som jurymedlemmar i våra domstolar. Vi är många, väldigt många som är trötta på de låga straffen i Sverige när det gäller främst vålds- och sexualbrott.
Men politikerna behöver inte deppa ihop totalt. Halva styrkan får enligt förslaget fortfarande sitta kvar, medan den andra alltså består av oss, den imbecilla pöbeln.
Det andra fantastiska förslaget från utredningen är att nämndemännen försvinner helt från hovrätt och kammarrätt. Detta bekymrar i högsta grad Socialdemokraterna, som vill bevaka samhället från politikerhåll.
Däremot är Beatrice Ask positiv. Detta är ju en gammal käpphäst från moderaternas sida.
Gissningsvis ska detta manglas igenom 268 remissinstanser, så om vi intresserade väntar på ett positivt besked så får vi vänta länge. Kanske förgäves.
Medborgare X