Varför är det inte val idag?

Publicerad 14 september 2015 kl 10.44

Debatt. Valresultatet speglar inte längre folkviljan. Mandatperioderna är förlegade med ny teknik, enligt debattörerna Anders Lönnfält och Joakim Sigvald.

Dela artikeln

Idag är det exakt ett år sedan det senast var riksdagsval i Sverige. I det valet fick Sverigedemokraterna 12,9 procent av rösterna. Nu säger opinionsundersökningarna att om det vore val idag skulle deras stöd bli nästan dubbelt så stort. Men det är förstås inte val idag. Det är tre år kvar till nästa gång.

Mandatperioder är en sådan där sak som har varit med oss så länge att de ses som fullkomligt självklara. Givetvis ska vi rösta fram våra politiker en gång vart fjärde år och ge dem makt att bestämma över oss tills nästa val. Det är det som är demokrati och demokrati kan inte ifrågasättas.

Eller kan det? Om man tänker efter lite så är 1 dags folkstyre och 1460 dagar politikerstyre inte väldigt imponerande siffror. Demokrati betyder just folkstyre, så hur mycket kan vi låta politikerna styra innan demokratin övergår i något annat? Som exemplet med Sverigedemokraterna visar kan folkviljan ändras snabbt; betydligt snabbare än en mandatperiod. Och hur demokratisk är en demokrati som inte längre speglar folkviljan?

Det skulle inte behöva vara så här. Mandatperioder är en kvarleva från en tid då folket ute i provinserna skickade sina representanter för att närvara på riksdagarna. Dessa representanter var tvungna att få mandat för en viss tidsperiod eftersom de skulle resa långt och inte kunde ha kontakt med sina väljare under tiden. När riksdagarna sedan blev en permanent riksdag förlängde man mandatperioderna; kommunikationerna var ju fortfarande usla och inga väljare kunde förväntas hålla ständig koll på vad politikerna gjorde.

Men nu är vi en bit in på 2000-talet. Dåliga kommunikationer är ett minne blott. Faktum är att informationstekniken har skapat helt nya möjligheter att utforma det demokratiska systemet. Varför inte hålla även vallokalerna öppna permanent, så att folk kan rösta när de vill och ändra sin röst när de känner för det? Tekniken för det finns. Det enda hindret är ovilja och okunskap.

Och varför stanna där? Varför inte låta väljarna själva bli riksdagsledamöter och rösta i riksdagsomröstningarna? Tekniken är återigen inget hinder. Riksdagsledamöternas voteringsknappar kan lika gärna sitta någon annanstans där den röstandes identitet kan säkerställas, till exempel på riksdagsledamotens kontor, i en vallokal, eller till och med i en dator eller smartphone. Möjligheterna att utsträcka beslutsfattandet till fler än de 349 som nu bestämmer har aldrig varit större.

Dessa nya möjligheter att rösta själv eller låta politiker rösta i ens ställe brukar kallas för flytande demokrati. Demokratin flyter mellan ren direktdemokrati, folkomröstningar, och representativ demokrati, där valda politiker fattar besluten. Medborgaren har själv möjlighet att välja grad av engagemang, att rösta själv eller överlåta sin röst till någon annan. Ett sådant system öppnar även upp för möjligheten att rösta på olika politiker i olika frågor och givetvis att ändra sin röst närhelst man vill.

I praktiken blir skillnaden mot idag antagligen inte så omvälvande. De flesta av oss låter gärna politiker fortsätta sköta politiken. Men det blir ändå en tydlig förskjutning i maktbalansen om väljarna kan avsätta sina folkvalda närsomhelst istället för bara en gång vart fjärde år. Det här är ingenting som politikerna själva kommer att driva. Även om de ibland kräver nyval och folkomröstning i sina hjärtefrågor så trivs de flesta politiker utmärkt med stabiliteten som långa mandatperioder ger. Ska det bli någon förändring är det upp till oss väljare att kräva det. En bra början är att veta att möjligheten finns.

Anders Lönnfält
Joakim Sigvald

Författare till boken Flytande demokrati



Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Ledarbloggens twitterfavoriter

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Debatt

"Löfven har just skuldsatt generationer av svenskar – för att göda EU"

Debatt.. EU:s nya krispaket är en ekonomisk katastrof, skriver Alternativ för Sverige.0 

"Folkmordstribunal krävs efter sossarnas massmord på äldre"

"Arga blatten" om Sveriges coronastrategi.. "Antingen är våra makthavare dödligt inkompetenta, eller så är de medvetet inställda på att mörda."0 

"Hejar Ann Heberlein fortfarande på AFA?"

Debatt.. Etikdoktorns politiska kappvändning övertygar inte, skriver Angry Foreigner.0 

"Därför söker AFS stöd av Trump-anhängare i USA"

Debatt: Gustav Kasselstrand.. Alternativ för Sverige startar internationell fundraising.0 

Mer från Opinion

Orimligt att åtala Israel – först nu

Brevbomber, mord och övergrepp.. Israels historia är en lista av förbrytelser och terrorism, skriver Jonas De Geer.0 

Målet är ett stor-Israel inom bibliska gränser. Därför blir det inte fred så länge palestinierna finns kvar, skriver Jonas De Geer.0 

"Kalla fakta avslöjade bara att TV4 har en agenda"

Infiltrationen av SD blev ett magplask.. Vem trodde egentligen att "Riks" var ett fristående medieprojekt, undrar insändarskribenten.0 

Klippta åkband kommer inte få mångkulturen att fungera

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund.. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Varför ska just invandrare slippa följa lagen?

Orimlig attityd till "papperslösa".. Med vår lagstiftning är det märkligt att polisen lyckats utvisa en enda person.0 

Tidö-partiernas återvandring är en bluff

Förslaget som ska lura egna väljarna.. Högerns motsvarighet till värstingresor är här.0 

"Skicka gängkriminella till Ukraina"

Insändare.. Utmärkt tillfälle när Ukraina nu vill sälja 30 anstalter, enligt skribenten.0 

Snippamålets fega domare bet sig själva i svansen

Hittade på ovanligt idiotisk bortförklaring.. I själva verket var problemet att det saknades bevis för att fälla.0 

I en riktig domstol hade Mats Löfving gått fri

Dömdes – av media.. Men rent rättsligt hade Mats Löfving faktiskt inte gjort något fel.0 

"Tidningsutgivarna hjälper Google mot svenska folket i rätten"

Märkliga lobbyyttranden till Högsta förvaltningsdomstolen.. Tidningsutgivarna tar strid för Google mot enskilda svenskar – men varför?0