" /> " /> " />
Arkivbild: Socialdemokraterna/CC-BY-NC-ND

Sverige hjälpte USA bomba Irak

Publicerad 3 september 2012 kl 10.50

Inrikes.Samtidigt som dåvarande statsminister Göran Persson fördömde USA:s bomb­anfall mot Irak 2003 hjälpte den svenska militären i hemlighet USA med information om bombmål i Bagdad. Det avslöjar tidningen Expressen idag.

Gilla artikeln på Facebook

Expressen har kommit över tidigare hemligstämplade dokument från USA:s militära högkvarter, US Central Command. I dessa står bland annat att USA ska "samla information för att avgöra riktigheten i uppgifterna från underrättelseutbytet mellan Sverige och USA"

Informationen som USA fick från Sverige rörde olika byggprojekt som svenska företag genomfört i Irak. En svenskbyggd bunker i Bagdad var ett av målen när USA inledde sina missilattacker den 20 mars 2003.

- Angreppet är av flera skäl olyckligt och allvarligt. För det första har detta agerande inte stöd i internationell rätt, sade Göran Persson i ett tal i riksdagen medan anfallet pågick.

- Till skillnad från USA kan Sverige inte se annat än att ett militärt angrepp på Irak utan stöd av beslut i säkerhetsrådet strider mot folkrätten. För detta ska USA och dess allierade kritiseras.

Samtidigt skickade den svenska militära underrättelsetjänsten Must uppgifterna om svenska bunkerbyggen vidare till USA. En vid åklagarkammaren för säkerhetsmål inledde en utredning mot Must, för att se om någon enskild anställd överlämnat informationen till USA på egen hand. Så visade sig dock inte vara fallet, varpå utredningen lades ned.

När Expressen frågar Göran Persson om händelsen säger han sig "inte ha något minne" av att regeringen skulle ha godkänt att Must hjälpte USA med spionage mot Irak.

- Det har jag faktiskt ingen som helst kunskap om och kan inte uttala mig om heller. Fråga dem som sitter vid makten. Ring utrikesdepartementet eller statsrådsberedningen, säger Göran Persson.

Enligt Expressens militära expert Wilhelm Agrell har underrättelse­­utbytet skett antingen som en del i ett hemligt militärsamarbete som Göran Perssons regering godkände, eller också i hemlighet och i strid med den officiella svenska politiska linjen.

Ulf Bjer­eld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och uttalad socialdemokrat och kritiker av USA:s angrepp på Irak, säger till Expressen att frågan måste klarläggas. Enligt honom ger regeringen hemliga instruktioner till försvaret där det framgår vilka länder som Sverige ska bedriva underrättelse­samarebte med och vilken information som i så fall ska överlämnas till främmande makt.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0