Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras pratade med Obama innan han idag mötte andra EU-toppledare i Bryssel för att förhandla om fler nödlån. Enligt den brittiska tidningen The Guardian såg han extra munter ut sedan den amerikanska regeringen börjat utöva påtryckningar på inte minst Tyskland om att snarast möjligt nå en överenskommelse med Grekland.
Regeringen i USA anser att det "ligger i Europas intresse" att mjuka upp den hårda retoriken och gå med på fler mångmiljardlån till Grekland. Notan ska de nordeuropeiska skattebetalarna, bland annat svenskarna, stå för genom sitt deltagande i ECB och IMF, tycker Obama.
Imorgon ska Grekland formellt ansöka om nya lån på åtskilliga tiotals miljarder euro – det vill säga hundratals miljarder kronor – från eurogruppen. Därefter ska den europeiska centralbanken ECB, internationella valutafonden IMF och Europeiska kommissionen var för sig ta ställning till Greklands ansökan.
Enligt New York Times började USA på allvar ge sig in i förhandlingarna i tisdags förra veckan sedan ett grekiskt utträde ur den europeiska valutaunionen började diskuteras som ett reellt alternativ. Den amerikanska regeringen är rädda för att Nato-landet Grekland skulle kunna närma sig Ryssland för ekonomiskt stöd och samarbete om man tvingas lämna eurosamarbetet bakom sig och samtidigt förklaras i konkurs.
På samma gång pressas de nordeuropeiska regeringarna, vars skattebetalare det är tänkt ska stå för nödlånen via skattsedeln, av en växande organiserad EU-kritisk opinion. Flera EU-ledare talade idag öppet om ett "Grexit" och hur man ska göra sig av med Grekland med minsta möjliga påverkan på den övriga eurozonen.