För att få tillgång till förmåner som barnbidrag, föräldrapenning eller sjukersättning föreslås det att invandrare måste ha bott i Sverige i minst fem år under en femtonårsperiod.
Utredningen föreslår dock att en person kan korta sin kvalificeringstid genom att uppnå inkomst av arbete under en viss tid. Kvalificeringen kommer gälla alla som flyttar till Sverige från ett land utanför EU/EES, oavsett medborgarskap.
För ekonomiskt bistånd, det vill säga socialbidrag, ska laglig vistelse i Sverige i fem år utan avbrott vara ett krav. Däremot ska ekonomiskt bistånd vara möjligt att bevilja i "akuta nödsituationer" även om kvalificeringen inte uppfylls.
– De som kommer till Sverige ska inte omedelbart få tillgång till förmåner och ekonomiskt bistånd, utan först jobba och göra rätt för sig, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).
Det föreslås att reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2027, vilket innebär att invandrare som kommer till Sverige efter det måste uppfylla kvalificeringskraven för att få ta del av de aktuella förmånerna.
– Sverige är ingen kravlös gemenskap. Det måste i alla lägen löna sig mer att arbeta i stället för att få ersättningar och bidrag, säger Anna Tenje.