"Team Swedens" plan för att rädda Sverigebilden

Publicerad 29 april 2025 kl 10.37

Utrikes. Svenska institutets nyinrättade specialgrupp "Team Sweden" presenterar nu en omfattande strategi för att återupprätta en positiv bild av Sverige i omvärlden.

Dela artikeln

Syftet med Team Swedens arbete, som är resultatet av ett regeringsuppdrag från april 2024, är att förbättra Sveriges konkurrenskraft, öka förtroendet för landet och motverka "vilseledande" information om Sverige i omvärlden.

Bakgrunden är bland annat den svartnade bilden av Sverige som ett mångkulturellt kriminellt kaosland, i kombination med muslimska kampanjer riktade mot den svenska socialtjänstens tvångsomhändertaganden av barn.

Arbetet har letts av Svenska institutet, SI, och bygger på ett omfattande samarbete med över 300 representanter från olika sektorer – däribland näringsliv, akademi, myndigheter och intresseorganisationer. I processen har både expertkunskap och kunskapsunderlag som World Value Survey och Nation Brand Index beaktats.

Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet, betonar att den nya strategin är ett resultat av en bred nationell kraftsamling och att den ska fungera som ett gemensamt verktyg för aktörer som verkar internationellt.

– I en tid av ökade informationshot och internationella utmaningar är en stark och faktabaserad Sverigebild viktigare än någonsin. Den nya strategin är resultatet av en bred nationell kraftsamling och syftar till att ge alla som verkar internationellt ett gemensamt verktyg för att bygga relationer, öka förtroendet och främja Sveriges långsiktiga intressen, säger Madeleine Sjöstedt.

En central del av arbetet har varit att tillsätta ett nationellt råd med 14 medlemmar med expertis inom områden som export, investeringar, talangattraktion och turism. Rådet, som består av representanter från både näringsliv och akademi, kommer att bidra till att strategin implementeras under en mandatperiod på två till fyra år.

Maria Fuxborg, näringspolitisk chef på Västsvenska Handelskammaren, framhåller den "inkluderande" processen som en av de viktigaste aspekterna av arbetet.

– När så många olika aktörer möts – från näringsliv till akademi och myndigheter – från norr till söder – uppstår ett dynamiskt samtal där nya perspektiv växer fram. Det är just det som gör resultatet av det här arbetet både verklighetsförankrat och bärkraftigt, säger Maria Fuxborg.

Strategin är avsedd att användas av en bred skara aktörer, från svenska ambassader och företag till myndigheter och branschorganisationer. Den ger vägledning för allt från opinionsbildning och marknadsföring till internationella samarbeten.

Som ett komplement till strategin publicerar SI även en rapport om Varumärket Sverige 2025, som ger en inblick i hur Sverige presterar i internationella jämförelser och lyfter fram de styrkor som belyses i den nya strategin.



Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.