Syntetiska fenolära antioxidanter, SPA:er, används brett i vardagsprodukter som plastförpackningar, kläder och kosmetika. Vissa av dem kan ansamlas i kroppen, störa hormonsystemet och påverka fertiliteten.
Men trots att SPA:er tidigare identifierats som miljöfarliga av EU är det först nu svenska forskare hittat dem hos svenska blodgivare i en studie från Stockholms universitet.
– Den här studien är en första indikation på att vi har en hög exponering av SPA:er även i Sverige. Undersökningar på fler individer i olika delar av Sverige behöver göras för att vi ska förstå vidden av problemet, säger f.d. doktoranden Josefin Engelhardt, som lett den nya studien, i ett pressmeddelande.
Forskarna hittade särskilt höga nivåer av ämnet AO2246 (upp till 830 ng/g) hos alla undersökta svenskar, något som tidigare inte dokumenterats och som forskarna själva beskriver som oväntat högt och potentiellt oroväckande. Forskarna konstaterar att trots omfattande kvalitetssäkring går det inte att helt utesluta att proverna påverkats av någon okänd källa av kontaminering, vilket kräver ytterligare undersökning.
Studien är också den första någonsin där substanserna AO4426 och TBHQ upptäckts i blodprov från människor. AO4426 hittades i 93 procent av proverna med nivåer upp till 29 ng/g, vilket pekar på en omfattande och hittills ouppmärksammad exponering i Sverige.
Enligt Engelhardt krävs nu snabba åtgärder för att minska halterna, även om de exakta hälsoeffekterna ännu inte är klarlagda:
– Vi vet inte vad konsekvensen blir av en exponering av dessa ämnen under lång tid, men att de finns i höga halter i blodet är tillräckligt för att agera och minska halterna enligt Riksdagens miljökvalitetsmål ”Giftfri miljö”, säger hon.
Forskarna hittade signifikanta skillnader mellan kvinnor och män. Kvinnor hade högre halter av ämnena BHA och BHT, medan män hade högre nivåer av etylparaben. Även om forskarna rekommenderar försiktighet i tolkningen på grund av det begränsade urvalet, är det en tydlig signal om att exponeringen kan skilja sig mellan könen.
Studien lyfter fram att tidigare forskning identifierat matförpackningar i plast, särskilt engångsförpackningar, som en betydande källa till exponering för SPA:er. Yngre personer pekas ut som en riskgrupp eftersom de oftare äter fet mat från engångsförpackningar, vilket kan förklara varför nivåerna är så höga bland unga vuxna.