Bara i helgen dumpade algeriska myndigheter över 1.100 illegala invandrare mitt i öknen – vid den ökända platsen "Point Zero", enligt den franskspråkiga radiokanalen RFI.
De flesta av invandrarna uppges vara från Västafrika, och massutvisningen beskrivs som den hittills största i sitt slag.
Enligt den nigeriska organisationen Alarme Phone Sahara (APS) har Algeriet under 2024 redan deporterat minst 31.404 personer till gränsen mot Niger – en ökning från 26.031 året innan. Organisationen, som hjälper migranter i Sahara, kallar deportationerna för "våldsamma" och i vissa fall dödliga.
Tvingas gå en mil i hettan
I praktiken går deportationerna till så att migranter packas in i bussar och släpps av mitt i öknen – ofta mitt i natten – utan tillgång till vatten eller skydd. De tvingas sedan till fots ta sig de tio kilometerna till den nigeriska gränsstaden Assamakka, där FN:s migrationsorgan IOM har ett transitcenter.
– Vi blev övergivna vid Point Zero klockan två på morgonen och var tvungna att gå i flera timmar, berättar migranten Alpha Mohamed för InfoMigrants. Han använde kryckor.
En annan, Mamadou från Senegal, säger till samma publikation att han satt över 20 dagar i algeriskt fängelse innan han handfängslad fördes till öknen:
– Efter fem eller sex timmar blev vi avsläppta i öknen, det fanns inget där. Polisen pekade mot horisonten och sa: "Där är Assamakka. IOM ligger rakt fram."
Algeriet har länge vägrat ta tillbaka sina egna medborgare som deporteras från Europa, även de som dömts för grova brott. Samtidigt fortsätter landet självt att genomföra massutvisningar utan juridiska prövningar.
Tystnad från NGO:er och medier i väst
Trots detta lyser kritiken från så kallade NGO:er och mediebevakningen i väst med sin frånvaro.
Liknande metoder används i grannlandet Tunisien. President Kais Saied har flera gånger varnat för att invandringen är en del av en komplott för att byta ut befolkningen i landet – något som väckt viss uppmärksamhet i väst, men knappast några reaktioner från de vanligtvis högljudda människorättsorganisationerna.
I videoklipp som cirkulerar på nätet anklagar svarta migranter tunisiska poliser för misshandel och för att ha blivit tvingade över gränsen till Libyen.
Trots upprepade rapporter om våld, dödsfall och övergrepp i samband med dessa deportationer förblir reaktionerna från så kallade humanitära krafter i västvärlden påfallande svala. Remix News spekulerar i att detta hör samman med att det så kallade narrativet i västvärlden går ut på att det är vita människor som är rasistiska förtryckare och att både araber och afrikaner är offer, och att det som försiggår i exempelvis Algeriet komplicerar den bilden på ett oacceptabelt sätt.