Det är i brittiska The Guardian som Mark Weisbrot, forskare vid amerikanska Center for Economic and Policy Research, levererar en rejäl bredsida mot det svensk-amerikanska samarbetet. Och vad gäller den svenska regeringen och dess rättsskipare har han inget större hopp.
Sveriges regering medverkar till journalistjakt
Weisbrot pekar på flera orimligheter från den svenska regeringen och dess politiserade rättssystem:
- Assange har inte åtalats för brott, ändå har man använt 19 månader för att kräva hans utlämnande från Storbritannien till Sverige för förhör. Man hade lika gärna kunnat förhöra honom i London, varvid hela fallet kunde ha varit avklarat för 1,5 år sedan.
- Ledande amerikanska politiker, som Diane Feinstein och Barrack Obama har förklarat att de avser få Jullian Assange utlämnad och avrättad, eller åtminstone åtalad för spioneri - vilket är något som leder till antingen avrättning eller livstid i något av USA:s makabra fängelser. Ändå vägrar den svenska regeringen, som påstår sig vara motståndare till mord på journalister, försäkra Assange att man icke kommer att utlämna honom till detta land ifall han inställer sig i Sverige för förhör.
Enligt Weisbrot är huvudproblemet att "Sverige saknar en oberoende utrikespolitik gentemot USA, vilket är skälet till att den svenska regeringen inte accepterar Assange:s erbjudande om att inställa sig för förhör i Sverige, mot löfte om att inte bli utlämnad till USA."
Att USA i hemlighet förbereder ett åtal mot Assange är redan känt. Mot bakgrund av att Sverige redan, i strid mot våra egna lagar, har överlämnat två personer till USA för tortyr i Egypten bedömer Weisbrot att Assanges farhågor för en utlämning från Sverige till USA är befogade.
Människorrättsorganisationer applåderar
Dem som Weisbrot är mest besviken på är internationella organisationer för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. När mäktiga medier presenterar talesmän för frihetsälskande journalister eller organisationer för demokrati och mänskliga rättigheter brukar det i själva verket röra sig om förklädda ombudsmän för dem själva. Nu visar Human Rights Watch (HRW) och Committee for the Protection of Journalists (CPJ) sina färger genom att gå i spetsen för ett drev mot Ecuador - som hämnd för att detta land vill skydda Wikileaksgrundaren och journalisten Julian Assange mot en amerikansk regering som, enligt de värsta spekulationerna, vill avrätta honom för att ha avslöjat landets krigsförbrytelser.
I samband med att Ecuador har anmält sitt intresse för att skydda Assange har HRW och CPJ plötsligt upptäckt att Ecuador är en förfärlig diktatur. Uttalandena från dessa organisationer kan inte tolkas på annat sätt än att Ecuador snarast borde ställas på väntelistan för militär förintelse, närmast efter Iran. Samtidigt konstaterar Weisbrot att de båda organisationernas utfall består av struntprat och avsiktliga missförstånd - i själva verket har Ecuador, enligt Weisbrot, betydligt friare och framför allt mer regeringskritiska massmedier än vad amerikanerna själva har.
Mark Weisbrot, en judisk debattör som uppenbarligen har stort personligt mod, går så långt som att dra paralleller till behandlingen av historierevisionister, dvs dem som ifrågasätter delar av historieskrivningen kring andra världskriget. Även revisionister fängslas i flera länder för sina publikationer, varvid låtsade yttrandefrihetskämpar som Amnesty International, FRW och CPJ höljer sig i tystnad.
Källa: The Guardian