Sedan den 1 juli 2018 bygger lagstiftningen om våldtäkt på avsaknad av uttryckligt samtycke och gör att vanliga sexuella umgängen utan våld, hot eller inslag av utsatt situation numera kan vara våldtäkt.
En ny straffbestämmelse infördes också 2018 – oaktsam våldtäkt. Den ska enligt lagstiftare användas mot en man som tror sig ha frivilligt sex med en kvinna som först i efterhand meddelar att hon inte ville – och kräver skadestånd.
Brå har släppt en ny utvärdering av lagen och är i flera delar kritiska mot hur den fungerar. Enligt Brå förekommer det bland annat att domstolarna dömer för "oaktsam våldtäkt" när de egentligen borde döma för våldtäkt.
Men det förekommer också att domstolarna dömer oskyldiga för "oaktsam våldtäkt" istället för att frikänna den åtalade.
I en undersökning av de fällande domarna för "oaktsam våldtäkt" från 2023 är det bara en minoritet som framstår som korrekta, enligt Brå.
"Men i majoriteten av fallen framstår en friande dom eller en dom för våldtäkt som mer rimlig", skriver myndigheten i sin utvärdering.
Av de fällande domarna för oaktsam våldtäkt är det bara hälften som har någon annan bevisning än "muntlig bevisning", det vill säga en partsutsaga från kvinnan samt eventuell hörsägen.
Brå har fått enkätsvar från 50 advokater som varit försvarare i ett våldtäktsmål 2023, De är överlag fortsatt kritiska till de nya lagreglerna; tre av fyra uppfattar till exempel att de medfört att rättssäkerheten försämrats. Flera beskriver också vad de uppfattar att det leder till i praktiken.
– Ungdomar som söker tillfälliga sexuella förbindelser riskerar långa straff enkom för att de uppfattar en situation annorlunda än sin tillfälliga partner. Jag är osäker på om det är rätt väg att gå. Det måste finnas utrymme för ungdomar att begå misstag utan att riskera att låsas in i flera år, säger en av advokaterna i enkäten.
Åklagarna tycker däremot att lagen fungerar bra.
Trots att de allra flesta remissinstanser avstyrkte förslaget, skärptes den 1 augusti 2022 minimistraffet för våldtäkt av normalgraden från 2 till 3 års fängelse. Det är ett förhållandevis hårt straff för ett brott utan inslag av hot, våld, tvång, utnyttjande eller andra oegentligheter. Brå har jämfört straffet med sexualbrott sex andra länder och kommit fram till att inget jämförbart land har lika höga straffsatser.
"Frågan om höjningen av minimistraffet togs upp i både intervjuerna med poliser och åklagare, och i enkäten till försvarare. En majoritet av de svarande i samtliga grupper tyckte överlag att straffet inte står i proportion till brottets grovhet. En polisutredare jämförde till exempel med minimistraffet för grov kvinnofridskränkning, som ligger på ett års fängelse", skriver Brå.