Samtliga 28 EU-ledare har därför kallats till ett extrainsatt toppmöte i Bryssel nu på söndag, rapporterar AP.
– Det handlar inte bara om problemen i Grekland, det handlar om den europeiska unionens framtid, sade den franska presidenten.
– Det är den kanske mest kritiska stunden i vår historia, sade istället Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Söndagens toppmöte innebär att inte bara eurozonens regeringschefer och finansministrar ska delta, utan att även icke-euroländer som Sverige ska sitta med vid förhandlingarna.
Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uppger att man i detalj förberett ett "Grexit-scenario" för att vara beredda på hur Grekland ska kunna lämna EU under någorlunda städade omständigheter.
Igår satte den amerikanska regeringen press på Tysklands förbundskansler Angela Merkel om att se till att Grekland får vara kvar i valutaunionen. Bland annat ska Merkel, enligt ett uttalande från Vita huset, ha kommit överens med president Barack Obama om att se till att Grekland inte utesluts.
Stärkt av stödet från USA dök Greklands premiärminister Alexis Tsipras, den nye finansministern Euklidis Tsakalotos och de övriga grekiska förhandlarna upp i Bryssel med stora leenden på sina läppar inför världspressen.
Idag låter det däremot annorlunda från de övriga EU-länderna där fler och fler öppet uttrycker sitt missnöje med vad man menar är en brist på självinsikt hos den grekiska socialistregeringen. De övriga EU-länderna väntar på att grekerna kommer med ett konkret motförslag till det EU-förslag man röstade nej till i söndags – det vill säga hur mycket pengar vill man låna och vad är man beredda att göra för att se till att kunna få rätsida på sin ekonomi.
– Förr eller senare måsta man komma fram till sanningen, sade den belgiske premiärministern Charles Michel och tillade:
– Finns det en politisk vilja hos den grekiska regeringen, ja eller nej?
Även Litauens president Dalia Grybauskaite, som leder ett av EU:s fattigare länder i BNP per capita räknat, uttryckte sitt missnöje.
– Du vet, de lovar först något inför ena dagen, sedan lovar de att ta tag i det imorgon, sade hon.
– För den grekiska regeringen är det hela tiden "mañana".