Invandrarprotesten i Östersund
Migrationsverket/pressbild.

Migrationsverket: "Det händer att asylsökande har synpunkter"

Publicerad 1 januari 2015 kl 19.11

Inrikes. Protesten vid asylboendet i Grytan utanför Östersund fortsätter, meddelar Migrationsverket. Och det är inte första gången asylsökare klagar på det boende som erbjuds på skattebetalarnas bekostnad.
"Det händer att asylsökande har synpunkter på boendenas utformning och geografiska placering", skriver myndigheten i ett mail.

Dela artikeln

Migrationsverkets pressjour ville inte svara på frågor via telefon idag när Fria Tider ringde upp för att höra sig för om den pågående protesten vid det jämtländska asylboendet. Istället bad man om att få frågorna skickade via mail och svara den vägen istället.

"Både Migrationsverket och leverantören har idag haft personal på plats och pratat med de asylsökande. Vi har förklarat att detta är de platser som erbjuds", skriver presstjänsten i sitt mail och fortsätter:

"Ett 20-tal har flyttat in i boendet och cirka 35 personer fortsätter att protestera turas om att sitta på bussen och att vistas på boendet".

Migrationsverket skriver även att det inte är första gången som asylsökare ställer krav på hur deras asylboende ska se ut.

"Det händer att asylsökande har synpunkter på boendenas utformning och geografiska placering. Vi för inte någon övergripande statistik utan detta hantera av de lokala enheterna."

Klagomålen kommer trots att det är ett av de mest kostsamma asylboenden som finns i Sverige.

Asylboendet drivs av Grytan invest som är ett av de välfärdsbolag inom asylindustrin med störst vinstmarginal. Var tredje skattekrona som spenderas på boendet, drygt tio miljoner kronor per år, tar aktieägarna ut i vinst enligt SVT. Bolaget startades 2012 och har sedan starten varit en säker kassako för ägarna med garanterad avkastning eftersom inflödet av invandrare aldrig tar slut.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Israel och Hamas överens om vapenvila

Trump: "We have a deal." Israeliska gisslan ska släppas "inom kort".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0