I år skulle Läkare utan gränser få ungefär 300 miljoner kronor i bidrag från EU – pengar som bland annat skulle gå till att ge vård i flyktingläger i närområden till konfliktzoner.
Men nu riskerar många människor att gå miste om den vården – eftersom Läkare utan gränser är missnöjda med att länderna i EU inte själva tar emot tillräckligt med asylsökare från tredje världen.
Många har argumenterat för att det går att hjälpa betydligt fler människor med betydligt mindre medel på plats i närområdet istället för att flytta dem till europeiska välfärdsländer och låta dem leva på bidrag. Men Läkare utan gränser kräver istället att asylinvandringen till EU ska öka ännu mer.
– Läkare utan gränser kommer inte att ta emot pengar från EU-institutioner och medlemsländer som för en så skadlig flyktingpolitik. Vi kräver att EU byter riktning – istället för att öka antalet människor som tvingas bort, borde man öka antalet människor som välkomnas och får skydd, säger Jerome Oberreit, internationell generalsekreterare för Läkare utan gränser i ett pressmeddelande.
– I många månader har Läkare utan gränser kritiserat EU:s misslyckade flyktingpolitik som allt mer kommit att handla om avskräckning istället för att ge människor den hjälp och skydd de behöver.
Organisationen är särskilt kritisk till EU:s avtal med Turkiet "totalt urholkat själva begreppet flykting och dess innebörd om skydd".