Det var Ekot som först rapporterade om att nyanlända invandrare nu riskerar att bli av med sina bostäder. Detta då etableringsstödet försvinner och deras korttidskontrakt tar slut.
Enligt bosättningslagen som infördes i Sverige den 1 mars 2016 har landets kommuner haft i uppdrag att hittade boende åt hela 60.000 nyanlända invandrare.
Men den 1 mars nästa år löper de första korttidskontrakten ut och då uppstår frågan: var ska alla invandrare då bo?
– Det handlar om att kommunen är skyldig att tillhandahålla en bostad under två år. Och efter de två åren är kommunen inte längre garant för att det finns en bostad, säger Frida Plym Forshell, arbetsmarknadsdirektör i Nacka, till Ekot.
Forshell påpekar att de nyanlända måste flytta ut ur lägenheten när tiden löper ut och att det sedan inte finns några andra bostäder öronmärkta för nyanlända. De får alltså klara sig själva.
Enligt DN rör det sig om tiotusentals nyanlända som inom en ganska snar framtid kan komma att bli bostadslösa.
Jesper Schönberg, som är lokalförsörjningschef i Haninge kommun, förklarar för Sveriges Radio att samma problem finns i så gott som alla kommuner och att det saknas beredskap för vad som ska hända.
De nyanlända invandrarna kan såklart försöka skaffa sig en bostad på egen hand, men det lär bli svårt inte minst med tanke på att så många av dem går runt arbetslösa. Enligt Schönberg handlar det om många barnfamiljer och få nyanlända lyckas i praktiken skaffa egna bostäder.
Ekot menar dock att man inte bara kan kasta ut de nyanlända på gatan, men om de får stanna kvar i lägenheterna även efter kontrakten löpt ut, kan det "reta upp" alla andra människor i Sverige som inte lyckas få en bostad.