Ett av kampanjens uttalade syften är att försöka få de europeiska parlamenten att lagstifta mot vissa åsiktsyttringar på Internet som av rådet anses utgöra hatpropaganda. Dit räknar man bland annat "aggressiv nationalism" och "etnocentrism".
"Hatpropaganda, sådant det definieras av Europarådet, täcker alla former av uttryck som sprider, vållar, förespråkar eller rättfärdigar rasistiskt hat, främlingsfientlighet, antisemitism eller andra former av hat baserad på intolerans, inklusive: intolerans uttryckt genom aggressiv nationalism, etnocentrism, diskriminering och fientlighet mot minoriteter, invandrare eller människor med invandrarbakgrund", skriver Europarådet på en särskild hemsida för kampanjen.
Till kampanjen hör även ett formulär för angiveri dit man kan vända sig om man vill rapportera hemsidor på Internet som inte anses följa Europarådets riktlinjer. Det finns även ett särskilt verktyg man kan installera på datorn om man vill hjälpa Europarådet att övervaka de åsikter som kommer till uttryck på Internet.
Europarådet, som inte ska förväxlas med Europeiska rådet, är en mellanstatlig europeisk samarbetsorganisation med 47 medlemsstater bildad 1949. Organisationen säger sig själva arbeta med att i huvudsak "främja demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsutveckling".
Europarådet har en parlamentarisk församling, inte att förväxla med Europaparlamentet i EU, som utgörs av delegater vilka inte är folkvalda av medborgarna i rådets medlemsländer. Europarådet har även ett ministerråd där Carl Henrik Ehrenkrona är Sveriges ambassadör, inte heller han är en folkvald politiker utan är en jurist och före detta regeringstjänsteman från Utrikesdepartementet.