Det förekommer bland annat att advokater ber lärare motivera sin betygsättning, vilket facket anser är oacceptabelt och hotar tryggheten för lärarna i deras myndighetsutövning.
– Man kräver att få se provresultat och att få se hur läraren har bedömt olika inlämningsuppgifter. Man hamnar i en arbetsmiljö som är orimlig och otrygg skulle jag vilja säga, säger Britt-Marie Selin, ordförande för Sveriges Lärare Stockholm, till DN.
Om lärarna ombeds motivera sina beslut kan de tvingas sjukskriva sig i protest, varnar facket.
– Det är väldigt många lärare som hamnar i sjukskrivning efter den här typen av händelser, säger Britt-Marie Selin till DN.
Skolminister Lotta Edholm (L) säger till DN i en skriftlig kommentar att advokater i skolan är "oacceptabelt" och att skollag och läroplaner behöver "skrivas om så att det blir tydligt att det är lärarna som bestämmer".
Även förvaltningslagen kan dock behöva skrivas om, eftersom den stadgar att alla har rätt att låta sig företrädas av ett ombud. Ministern skulle således behöva införa ett undantag i förvaltningslagen som stadgar att bestämmelsen inte gäller för skolever i kontakt med svenska skolor.