Eleverna ska bland annat få kunskap om Sveriges totalförsvar, folkrätt samt utrikes- och säkerhetspolitikens roll för mellanstatliga förbindelser och Natos roll.
I samband med att omvärldsläget försämrats och att Sverige nu är Nato-medlem anser makthavarna att behovet av kunskap och förståelse för totalförsvarsplikten ökat.
– Tidigare har det inte varit självklart att eleverna fått utbildning om Sveriges totalförsvar och plikt utan det har varit upp till den enskilde läraren. Detta kommer nu ändras vilket innebär att alla elever i årskurs 1 kommer få utbildning i totalförsvar, säger Robert Trupp, Försvarsmaktens projektledare i totalförsvarskunskap, på Försvarsmaktens hemsida.
Utbildningen består av två delar där den första delen är en digital utbildning ”Tillsammans är vi totalförsvaret” som innefattar fem kapitel. Den andra delen består av ett interaktivt utbildningsspel i totalförsvar.
– Målet med utbildningen är att skapa insikt, tillförsikt och handlingskraft hos våra elever så att de vet hur de ska agera i kris och ytterst krig, säger Robert Trupp.
Utbildningen är framtagen i samverkan med Skolverket, MSB, MPF, Plikt-och prövningsverket. Totalt tar utbildning två timmar av samhällskunskapens 83 sammanlagda timmar i läroplanen.
Att totalförsvarskunskap blir obligatoriskt på gymnasiet är ett besked som välkomnas av Försvarsmakten. I Sverige finns det mellan 7-8 miljoner människor som är totalförsvarspliktiga. Enligt Försvarsmaktens undersökningar är det bara fyra av tio som vet hur de ska agera i en kris- eller krigssituation.
– Försvarsmakten står inför en mycket stor personell tillväxt och vi behöver intensifiera samtalet om plikt, säger Robert Trupp.