Djingis Khan-staty i centrala London

Publicerad 15 april 2012 kl 10.04

Utrikes.Den mongolske krigaren Djingis Khan har ställts upp som staty i centrala London. Det är i år 850 år sedan som den blivande khanen föddes på den mongolska stäppen och så småningom påbörjade en karriär som erövrare.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den mongolske konstnären Dashi Namdakov som låtit tillverka en skulptur i brons föreställande den nomadiske krigaren. Konstnären föredrar dock att se på honom som i första hand en tänkare istället för en krigare.

– Han är en helig figur i mitt hemland, säger Namdakov enligt BBC.

Enligt galleriet som valt att ställa ut konstverket fångar det "själva essensen av nomadism, vilket därmed innebär att de antika mongolernas kultur förmedlas till betraktarna".

Djingis Khan var på sin tid ansvarig för utrotandet av cirka 11 procent av jordens befolkning. Befolkningsminskningarna ledde till att stora mängder odlad mark blev skog på nytt. Forskare tror att den skog som tillkom som ett indirekt resultat av Djingis Khans härjningar band så mycket som 700 miljoner ton kol och att detta bidrog till global nedkylning. Huruvida även andra massmördare kommer att pryda centrala London i sinom tid är ännu inte känt.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Fiskarsonen som tog strid för Frankrike. Han var Jean-Marie Le Pen.0 

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0