Bedragarna påstår att de måste bekräfta eller betala för beställningar av böcker och lurar offren att lämna ut bankuppgifter eller använda Bank-ID.
I vissa fall har de även lyckats fjärrstyra de drabbades datorer för att stjäla pengar. Under första veckan i januari har flera personer bosatta i norra Stockholm, alla över 80 år, blivit kontaktade av bedragare.
Polisen uppmanar äldre och deras anhöriga att vara extra vaksamma och aldrig ge ut personlig information till okända personer. Vid misstänkt bedrägeri ska man omedelbart kontakta polisen.
– Oavsett om någon ringer upp eller kontaktar dig via mejl eller sms så ska du inte agera på instruktionerna. Lägg på luren, du behöver inte vara trevlig. Om du känner dig osäker tar du namn och titel och ringer tillbaka på ett telefonnummer som du själv söker fram eller redan har sparat. Låt inte bedragarna stressa dig, säger Johan Halling på bedrägerisektionen i region Stockholm.
Så skyddar du dig
* Lita inte på personen som ringer även om den verkar trovärdig och har personlig information om dig. Lägg istället på luren!
* Inga myndigheter eller seriösa företag ringer och ber dig att signera med Bank-ID eller bankdosa. Det är ett tecken på att du pratar med en bedragare.
* Identifiera dig aldrig med Bank-ID på uppmaning av någon som kontaktar dig, lämna heller aldrig ut personuppgifter, betalkort eller koder.
* Om du är osäker, ta i så fall namn och titel och ring tillbaka till myndigheten eller företaget på ett telefonnummer du redan har sparat eller på ett telefonnummer som du själv söker fram.
* Om du mottar ett sms med information som du inte känner igen så rör det sig sannolikt om bedrägeri. Kontakta endast myndigheter och företag via deras officiella telefonnummer och inte via telefonnummer som står i meddelandet.
* Det händer att bedragare vill följa upp samtalet med ett hembesök för att ta betalkortet i fysisk besittning och även komma över värdeföremål i hemmet: Släpp därför inte in en okänd person i ditt hem.
(Källa: Polisen)