SVT:s utrikeskorrespondent Henrik Silver skrev under tisdagskvällen på Twitter att Afghanistans departement för flyktingar och repatriering meddelar att landet inte kommer att ingå något återvändandeavtal med Sverige.
Uppgiften bekräftas av afghanska Tolonews, som skriver att den afghanska regeringen kommer att vägra avtal med samtliga länder som vill tvångsutvisa afghanska medborgare. Totalt sex miljoner afghaner lever idag i 74 länder utanför det egna hemlandet.
Eftersom afghaner – i synnerhet ensamkommande unga män – har varit den främsta invandrargruppen i Sverige det senaste halvåret kan därmed den svenska regeringens ambition att repatriera 80.000 invandrare bli svår att genomföra.
Afghanistan är även ett av de länder där Sverige har haft sitt största och mest långvariga biståndsengagemang. Bara de senaste tio åren har Sverige skänkt sju miljarder kronor till landet – ett bistånd vars effekt har varit svår att se.
– Afghanistan får mest bistånd i hela världen, men är ändå ett av de länder som är minst utvecklade länderna i världen och de senaste tio åren har tillväxten på utvecklingssidan varit 1,8 procent, sa Jessica Rothman, författare till en biståndsrapport som presenterades sommaren 2015, skriver nätmagasinet OmVärlden.
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) föreslår nu att Sverige drar in allt bistånd till landet. "70% av Afghanistans statsbudget kommer från bistånd. Dra in pengarna tills de börjar ta ansvar för sina medborgare.", skriver han på Twitter.
Afghanistan säger nej till att ta emot afghaner som ska tvångsutvisas från Sverige. Besked i dag som knappast kan glädja svenska regeringen.
— Henrik Silver (@HenrikSilverSvt) February 2, 2016
70% av Afghanistans statsbudget kommer från bistånd. Dra in pengarna tills de börjar ta ansvar för sina medborgare.
— Hanif Bali (@hanifbali) February 2, 2016