Brandattackerna skedde mot socialtjänstens lokaler i Tullinge, Tumba och Hallunda under juni – augusti 2015 i Botkyrka kommun. Attentaten rubriceras huvudsakligen som mordbrand eller grov skadegörelse eller försök därtill. En person står åtalad för att ha anstiftat de flesta av dåden.
Åtalet som lämnades in till Södertörns tingsrätt förra veckan är omfattande. Totalt står elva personer mellan 17 och 45 år åtalade för inblandning i händelserna och samtliga har invandrarbakgrund. Åklagaren menar att bevisningen är god.
– Jag anser att jag på objektiva grunder kan förvänta mig en fällande dom, säger kammaråklagare Jonas Lövström till Fria Tider.
Olika typer av bevisning kommer läggas fram i den kommande rättegången.
– Till exempel hemliga tvångsmedel som telefonavlyssning och positioner på mobiltelefoner i samband med de här händelserna.
De tilltalades inställning i skuldfrågorna varierar.
– Det finns de som har erkänt inblandning och de som nekar helt och hållet.
Den stora majoriteten av de åtalade är svenska medborgare och åklagaren yrkar heller inte på utvisning för den person som ännu inte fått sitt svenska medborgarskap.
– I nuläget finns det inget yrkande om utvisning, säger åklagaren och hänvisar till att det blev "hastigt" att få in åtalet i tid. Han låter därför meddela att han kan komma att ompröva sitt beslut längre fram.
Missnöje med socialförvaltningen
Motivet till dåden ska enligt åklagaren ha varit ett beslut som sociala myndigheter i den aktuella kommunen fattade. Beslutet gick ut på att ett barn skulle omhändertas med anledning av missförhållanden i hemmet.
– Det motivet som jag gör gällande är ett beslut som socialtjänsten har tagit avseende omhändertagande av ett barn. Det är ett beslut om ett barn som jag så att säga anser är själva är motivbilden till händelseförloppet.
Kammaråklagare Jonas Lövström vill inte på direkt fråga säga vem av de åtalade som berördes av det aktuella beslutet.
– Det finns de som har olika typer av anknytning till det här barnet, nöjer han sig med att konstatera.
Dyrt och stort mål
Förutom skador för miljonbelopp har den omfattande polisutredningen och Kriminalvårdens omhändertagande av de frihetsberövade personerna inneburit stora kostnader – kostnader som svenska skattebetalare får stå för. Till detta kommer en dyr rättegång där advokaternas arvoden sannolikt kommer bli höga.
Rättegången kommer inledas under första veckan av 2016 i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Planerat avslut för huvudförhandlingen är mitten av februari.
– Vi har bokat ut 15 dagar, säger en tingsnotarie på tingsrätten till Fria Tider och tillägger att de sista tre dagarna fungerar som reservtid om "någonting går snett på vägen eller drar ut på tiden".
Att rättegången om attentaten hålls i Stockholms tingsrätts säkerhetssal och inte Södertörns tingsrätts egna har mest att göra med praktiska skäl, enligt tingsnotarien.
– Det är så många personer helt enkelt.