Homoäktenskap i USA
Denne bilist i Tennessee vill bevara äktenskapet som ett äktenskapligt kontrakt mellan en man och en kvinna.

USA:s högsta domtol ska besluta om homoäktenskap

Publicerad 17 januari 2015 kl 14.50

Utrikes. Högsta domstolen i USA tog igår beslut om att ta upp frågan om äktenskap mellan homosexuella och fälla den avgörande domen om huruvida delstaterna i landet ska ha rätt eller inte att bevara äktenskapet som en förening mellan en man och en kvinna.

Dela artikeln

Bakgrunden är att de fyra delstaterna Michigan, Ohio, Kentucky och Tennessee stiftat lagar som förbjuder homoäktenskap. Lagarna har stiftats efter folkomröstningar där en överväldigande majoritet av befolkningen röstat för att bevara äktenskapet mellan man och kvinna – i delstaten Tennessee så mycket som 80 procent av väljarna.

Homosexrörelsen har försökt få lagarna upphävda, men led ett svidande nederlag i november förra året efter att en appellationsdomstol avslagit en begäran om att upphäva lagarna i de fyra delstaterna. Appellationsdomstolen skrev bland annat i sitt beslut att det är upp till "demokratiska majoriteter att inom rimliga gränser besluta när och om man vill anamma en framväxande, till skillnad från rådande, samhällelig norm".

Domstolen ansåg dessutom att homosexrörelsens argumentation var bristfällig och menade att man som domstol inte har jurisdiktion att gå emot de 32 miljoner amerikaner som bor i de fyra delstaterna och som i demokratisk ordning röstat om lagarna.

"Av alla sätt att lösa denna fråga, är ett alternativ inte tillgängligt: en opinionsundersökning bland de tre domarna i denna panel, eller för den delen alla federala domare, om huruvida homosexuella äktenskap är en bra idé. Vårt juridiska uppdrag ger oss inte en så pass svepande auktoritet", konstarerade domstolen då.

Homosexförespråkarna har fått vind i seglen sedan den demokratiske presidenten Barack Obama "kommit ut" som anhängare av homoäktenskap och tillsammans med justitieminister Eric Holder ställt sig på deras sida. Homosexrörelsen får därför juridisk uppbackning från Vita huset under vårens kraftmätning mellan homosexrörelsen och de fyra delstater som istället kräver att folkviljan och resultatet av folkomröstningarna följs.

Högsta domstolens beslut kommer att meddelas någon gång i juni månad, rapporterar Reuters.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här avrättar Syriens nye utrikesminister två kvinnor för otrohet

"Följde dåvarande regler". al Qaida-mannen avrättade kvinnor för otrohet under IS storhetstid.0 

Ekonominyheter

Fico: Zelenskyj skadar EU mer än Ryssland

Slovakledaren rasar mot planen att stoppa rysk gas.. "Huvudsaken för storfolket i EU är att slaverna fortsätter döda varandra."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Etablissemanget levererade igen. Kronprinsessans tupplur, bajsregn på Expressen och Boomer-journalistikens sista boss.0 

Mer från Utrikes

Larmet: Judisk medieboss vinklar Israel-rapporteringen i BBC

100 anställda i protestupprop.. "Vi vill bara att BBC ska leva upp till sina egna värderingar om opartiskhet och trovärdighet".0 

Tre kronor tas bort från Danmarks riksvapen – efter 600 år

Gjorde anspråk på svenska tronen.. Symbolen har varit med sedan 1300-talet – och orsakade ett krig.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0