UPPSALA UNIVERSITET. Den ökande andelen studenter från arbetarklassen vållar nu problem vid landets högre lärosäten, enligt flera akademiker. Bild: Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0/Celsius

”Språklig kollaps” på landets universitet

Publicerad 19 augusti 2013 kl 19.21

Samhälle.Akademiker slår larm om bristande språkkunskaper hos svenska studenter. Orsaken till kollapsen är sämre grundskola och en ökad andel studenter från arbetarklassen, menar forskare.

Gilla artikeln på Facebook

– Studenterna nu har så hemskt litet ordförråd och de ord de använder använder de ofta fel. Så språket är fullt av missförstånd. Den grammatiska förståelsen har mer eller mindre kollapsat hos många, säger Hanna Enefalk som undervisar i historia vid Uppsala universitet till P1:s Vetandets värld.

Hon är en av flera forskare som har slagit larm om att språkkunskaperna hos svenska studenter har försämrats kraftfullt. Problemet beror enligt Enefalk åtminstone delvis på att en mycket större andel av befolkningen idag går vidare till högre studier än tidigare.

– Om vi bara tog in en tiondel så många som vi gör så skulle vi ta de bästa och då skulle vi bli av med de flesta problemen. Men även tätgruppen har blivit mindre. De bästa har blivit sämre och de sämsta har blivit mycket sämre, säger Enefalk.

Från att ha varit förbehållet en liten elit i samhället har högskoleutbildning idag blivit något som i princip alla svenskar skaffar sig. Idag läser 50 procent av yngre svenskar vidare på universitet och högskolor, enligt Sveriges Radio.

Hanna Enefalk menar att orsaken till att kvaliteten hos landets studenter har blivit sämre framförallt beror på att utbildningen på grundskola och gymnasium håller lägre standard. Hon tycker det är upprörande att studenter efter tolv års studier kan få godkänt i svenska och ändå inte ha ett ”fungerande språk”.

Andra akademiker menar emellertid att lösningen på problemet är att universiteten måste ”möta studenterna” bland annat genom att ”ändra examinationsformer”. Det traditionella språket och pedagogiken bör ifrågasättas, menar Mona Blåsjö, som är docent i nordiska språk vid Stockholms universitet. Docent Blåsjö anser att den ökande andelen studenter från arbetarklassen innebär att universiteten måste bli ”mer förhandlingsbara”.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här avrättar Syriens nye utrikesminister två kvinnor för otrohet

"Följde dåvarande regler". al Qaida-mannen avrättade kvinnor för otrohet under IS storhetstid.0 

Ekonominyheter

Fico: Zelenskyj skadar EU mer än Ryssland

Slovakledaren rasar mot planen att stoppa rysk gas.. "Huvudsaken för storfolket i EU är att slaverna fortsätter döda varandra."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Etablissemanget levererade igen. Kronprinsessans tupplur, bajsregn på Expressen och Boomer-journalistikens sista boss.0 

Mer från Samhälle

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0