Maktstriden i SD
"Jag gjorde våld på mig själv", skriver Hanna Wigh om tiden i SD:s partistyrelse.

SD-topparna i ordstrid på Facebook

Publicerad 2 december 2015 kl 13.41

Inrikes. Hanna Wigh petades från SD:s partistyrelse efter att ha röstat emot ledningens förslag om att utesluta interna motståndare. Nu har hon hamnat i en öppen ordstrid med partitoppen Mattias Karlsson på Facebook.

Dela artikeln

I ett långt "öppet brev" till Mattias Karlsson beskriver Hanna Wigh hur hon valdes in i partistyrelsen för att hon ansågs vara "lydig".

Men när hon tidigare i år ställde sig kritisk till partiledningens uteslutningar av SDU-topparna William Hahne och Gustav Kasselstrand blev hon aggressivt motarbetad och utmålad som narkoman, skriver Wigh.

Dagen efter utrensningarna skickades hon till SVT:s "Debatt" för att försvara ledningens agerande. Samtidigt gick Mattias Karlsson till pressavdelningen och sa att hon var påverkad av någon form av substans.

"Men när jag åkte dit och försvarade dig så gjorde jag våld på mig själv. Jag skulle försvara en person som just givit mig en judaskyss och försvara en linje jag själv inte trodde på och som inte fanns utrymme att diskutera över huvudtaget", skriver Hanna Wigh.

Strax därefter petades Wigh, som tar smärtstillande läkemedel på grund av en skada, från socialutskottet. Och i samband med partiets landsdagar i helgen försvann hon också från partistyrelsen.

Hanna Wigh riktar idag hård kritik mot hur Mattias Karlsson hanterade uteslutningarna.

"Efter det mötet så grät jag. Vi satt på telefon och bara avverkade dessa unga lovande sverigedemokrater på löpande band. Vi talar om ett samhälle präglat av demokrati och sammanhållning men det krävs då också att vi själva kan efterleva de orden", skriver hon.

Wigh hävdar också att partistyrelsen i själva verket bara är en "papperskonstruktion" och att de viktiga besluten tas på annat håll.

"Går man igenom gamla dagordningar så blir det väldigt uppenbart. Det är en förvånansvärt liten inverkan som PS har på partiet. Jag tar bara ett exempel av många. Partiet genomförde en stor omorganisering i partiets organisation. Vi var inte inblandade i hur det skulle utformas utan det presenterades för oss som ett redan genomfört fullbordat faktum."

Mattias Karlsson svarar i en kommentar att det öppna brevet är "av spekulativ och personlig karaktär" och kritiserar att Wigh valt att gå ut med kritiken på Facebook. Själv har dock Mattias Karlsson använt Facebook som sitt huvudsakliga forum för att sprida negativa uppgifter om andra partimedlemmar, ofta genom inlägg som postas sent på nätterna. Karlsson skriver bland annat att det inte är han ensam som har skuld till att Hanna Wigh petades ur partistyrelsen.

"Jag pläderade visserligen för valberedningens förslag, men att du ger mig ensam skulden för att du inte sitter kvar i PS känns i ljuset av ovanstående lite orättvist och onyanserat", skriver Karlsson.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tysk-polsk strid om att lägga vantarna på ryska tillgångar

"Ni använder inte ens euro.". Polska politiker vill norpa tillgångar för 200 miljarder euro.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Satsningen sågas i utredning. Men utrikesministern lovar fortsätta kämpa för afghanska flickskolor.0 

Mer från Inrikes

Ikoniske kändisadvokaten avliden. Som van debattör tog Silbersky även pornografin i försvar – och kämpade emot yttrandefrihet.0 

Fick inte jobba med slöja – får 75.000 kronor

Seger för DO.. "Förbud mot religiösa symboler riskerar att utestänga muslimska kvinnor från yrkeslivet vilket vi ser som mycket allvarligt."0 

Svenska folket: Reinfeldt bäst, Åkesson sämst

Topplistan: Mest populära partiledarna sedan 1979.. "I Sverige gillar vi politik som präglas av förnuft, kunskap och rationalitet."0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0