Medier och myndigheter stämplade länge teorin om att coronaviruset läckt från ett kinesiskt labb som en "konspirationsteori".
Myndigheten MSB gick i en rapport i slutet av förra månaden så långt som att peka ut frågorna om virusets ursprung som ett sätt att "skuldbelägga och peka ut syndabockar" – något som Ola Wong uppmärksammar i Kvartal. Detta skuldbeläggande påstås vara ett kännetecken för konspirationsteorier som i sin tur är ett "hot mot demokratin".
Bakom rapporten stod vänsterakademikern Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria.
Men efter att Biden-administrationen i USA vänt i frågan anser nu stora delar av etablissemanget i västvärlden plötsligt att "konspirationsteorin" mycket väl kan vara sann.
Den svenske professorn i virologi, Fredrik Elgh vid Umeå universitet, säger till Aftonbladet att det är "sanslöst" att myndigheter som MSB stämplat teorin som en konspirationsteori.
Han skriver i en artikel i Forskning och Framsteg att det finns en rad historiska exempel på hur smittsamma sjukdomar läckt från laboratorium. Till exempel Sars, som bland annat spreds från ett labb i Singapore 2003. Elgh var själv med och arbetade med efterspelet till Sars-utbrottet.
Fredrik Elgh konstaterar att det i Wuhan-fallet handlar om "statligt finansierad forskning i Kina som skett i samarbete och med statlig finansiering från USA".
"För att ett förtroendefullt sanningssökande ska kunna komma till stånd krävs att myndigheterna, både i USA och Kina, tillgängliggör all dokumentation gällande forskningsansökningar, laboratoriearbete, laboratorieresultat, rapporter och annat relevant material. Man måste också få tillgång till laboratoriernas samtliga lagrade virusstammar så att genetisk karakterisering kan komma till stånd. Vidare är det helt nödvändigt att få tillgång till de rutiner för laboratoriearbete som förelåg hösten 2019 vid de aktuella laboratorierna", skriver han.
– Det finns forskningsprotokoll så att man minut för minut kan undersöka vad som hänt. För att inte tala om allt virus som finns i laboratoriet i frysboxar. Det måste man gå igenom i detalj, säger Fredrik Elgh till Aftonbladet.