Att coronaviruset skulle ha uppstått i ett kinesiskt laboratorium avfärdades fram till helt nyligen unisont som en farlig "konspirationsteori" av medier och myndigheter.
Men efter att USA:s vänsterpresident Joe Biden öppnat för att teorin kan stämma har hela horden plötsligt vänt, och nu beskrivs labbspåret istället som fullt trolig.
Denna kovändning har uppmärksammas av Medierna i P1. I programmet intervjuas Bodil Appelquist, vetenskapsreporter på SVT, som säger att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och medierna har varit delaktiga i att stämpla labbspåret som en konspirationsteori.
– Det var på något sätt lite konsensus då, för ett år sedan, att det här var en konspirationsteori, säger hon.
Appelquist berättar att hon redan i början av pandemin kontaktades av flera forskare som tyckte att hon skulle titta närmare på labbet i Wuhan, som misstankarna riktas mot.
Hon hade redan hunnit göra omfattande research, men möttes av sådan tveksamhet och ifrågasättande från sin redaktion att hon lade ner projektet.
– Jag vill absolut inte bli sedd som en konspirationsteoretiker. Det vore ju förödande för mig som journalist, säger Bodil Appelquist till Medierna i P1.
Hon fortsätter:
– Att vi inte vågade ta i det då på ett annat sätt tycker jag är lite problematiskt.
Världen Idag har frågat ansvarig utgivare på SVT varför den statliga tv-jätten dröjde så länge med att rapportera om labbspåret.
”SVT har följt det globala forskningsläget kring pandemin. På helheten skiljer sig inte SVT Nyheters rapportering från andra redaktioner”, svarar pressdesken via mejl.