Den sällsynta hackspetten är beroende av äldre naturskog med mycket död ved – något som blivit allt ovanligare när Sveriges skogar omvandlats till planterade produktionsskogar för maximal avkastning till markägare.
– Det är nedslående och en tydlig signal om att skogens biologiska mångfald är hotad, säger Pär Eriksson från Upplandsstiftelsen, som under 30 års tid lett återkommande inventeringar, till Natursidan.
I en ny studie konstaterar Upplandsstiftelsen att arten helt försvunnit från ett stort skogsområde i Mälardalen. Trots att andelen skyddad skog där är ovanligt hög har den äldre grandominerade skogen minskat med över 67 procent på två decennier.
– Att en art försvinner från en plats är ganska dramatiskt, det blottlägger att det sker stora förändringar som arter inte överlever, säger Pär Eriksson.
”Anledningen till att den tretåiga hackspetten försvunnit är med all sannolikhet att äldre naturskogar minskar kraftigt genom avverkningar, och att nya sådana skogar i stort sett inte återskapas”, skriver stiftelsen i sin rapport.
SLU Artdatabanken betonar att det krävs kraftfulla åtgärder om arten ska kunna räddas:
”Det är ingen tvekan om att den mest angelägna åtgärden består av att betydligt större andel av skogslandskapet undantas från storskaligt skogsbruk.”
Den tretåiga hackspetten spelar en viktig roll i ekosystemet. Den äter bland annat granbarkborrar och lämnar efter sig bohål som används av andra fåglar, däggdjur och insekter. För att överleva kräver arten stora sammanhängande ytor av orörd skog.