Under sista veckan i maj och första veckan i juni undersöktes förekomsten av antikroppar mot coronaviruset i överskottsblodprover som samlats in från laboratorier i öppenvården i åtta regioner. Blodproverna kom från barn, ungdomar och vuxna samt äldre vuxna i åldrarna 0-95 år.
Analyserna visar att 85 procent i gruppen 65-95 år hade antikroppar medan nivån låg på 52 procent i gruppen 20-64 år och på 28 procent i gruppen 0-19 år. Genomsnittligt i hela gruppen hade 52 procent antikroppar.
– Som förväntat finns en hög nivå av antikroppar i de äldre åldersgrupperna där vaccinationerna har kommit långt. Eftersom vi vet att endast en mindre andel av befolkningen i denna åldersgrupp har haft covid-19 visar det att den absoluta merparten av alla som har vaccineras utvecklar påvisbara antikroppar, säger Mia Brytting, enhetschef på FHM, i ett uttalande.
Även i gruppen blodgivare hade 52 procent antikroppar under samma undersökningsperiod. Det är en ökning jämfört med de undersökningar som gjordes i början av mars 2021, där var fjärde blodgivare hade antikroppar. Ökningen kopplas till att många sedan dess har fått minst en dos vaccin.
När det gäller barn och ungdomar i åldern 0-19 år visar undersökningen av antikroppar från blodprover i öppenvården, sista veckan i maj och första veckan i juni, att 28 procent hade antikroppar. Allra högst var förekomsten i gruppen 16-19 år där 37 procent hade antikroppar. Däremot var den lägre i gruppen 0-10 år där 22 procent hade antikroppar och i gruppen 11-15 år där 34 procent hade antikroppar. Andelen vaccinerade bland de unga var under motsvarade period som förväntat mycket låg.
I ytterligare en studie hade 30 procent i gruppen 11-19 år antikroppar. Studien genomfördes sista veckan i april och första veckan i maj. Ingen i den undersökta gruppen var vaccinerad vid tidpunkten för studien.
– Även om våra undersökningar visar att drygt 30 procent av ungdomar har antikroppar så visar detta också att två tredjedelar sannolikt inte har något skydd mot covid-19. Det är därför viktigt att ungdomar är medvetna om att covid-19 fortfarande kan spridas i denna grupp, säger Mia Brytting