Det är boken "Det här är en svensk tiger", en bok som inte minst riktar skarp kritik mot Socialdemokraterna och socialdemokratin, som blivit föremål för rättsväsendets intresse. Vid ett polistillslag idag på förmiddagen togs samtliga exemplar av boken i beslag.
– Jag har lite tråkiga nyheter till dig som beställt tredje upplagan av "Det här är en svensk tiger". Det är nämligen så att polisen var just på lagret och beslagtog alla böcker, så just nu finns inga böcker att skicka ut, berättar Aron Flam i ett videoklipp på Twitter.
I sociala medier är det många som uttrycker upprördhet över att polisen lägger tid och resurser på att beslagta en författares böcker.
Anledningen till att Flams böcker beslagtas är att han hamnat i en rättslig tvist med Beredskapsmuseet i Djuramossa. Beredskapsmuseet innehar nämligen upphovsätten till verket "En svensk tiger", en bild föreställandes en blågulrandig tiger, och tigern på på omslaget på Flams bok är väldigt likt det verket.
En svensk tiger skapades av illustratören Bertil Almqvist 1941 på uppdrag av Statens Informationsstyrelse. Det användes sedan flitigt under andra världskriget som en del av propagandan för att uppmana svenskarna att tiga om eventuella försvarshemligheter de kunde ha fått kännedom om.
När Almqvist avled 1972 ärvdes upphovsrätten till verket av hans döttrar, som i sin tur skänkte det till Beredskapsmuseet. Upphovsrätten till verket går ut om 22 år då det gått 70 år sedan upphovsmannens död.
Den blågula tigern har tidigare varit föremål för rättsliga tvister. Bland annat har Försvarsmakten försökt hävda rätt att använda verket, men förlorat i domstol mot Beredskapsmuseet.
Bildkonst som har förekommit i uttalanden och yttranden av myndigheter får dock i vissa fall återges enligt upphovsrättslagen. Polistillslaget mot Flams böcker skulle därför kunna visa sig vara olagligt i efterhand.