Sverige har störst skillnad i läsfärdigheter av OECD-länderna, visar statistik från PIAAC-undersökningen som SCB presenterar. Det finns enligt myndigheten flera förklaringar till att skillnaderna i läsfärdigheter mellan invandrare och infödda är så stora i Sverige jämfört med andra länder.
Många som invandrar till Sverige gör det illegalt, som asylsökare, eller som anhöriga till illegalt invandrade asylsökare. Om man tittar på de genomsnittliga läsfärdigheterna för personer som kommit till Sverige illegalt eller deras anhöriga så är de betydligt sämre än för personer som invandrat på andra sätt, konstaterar SCB.
Sverige har under den senaste femårsperioden (2009–2013) varit det fjärde enskilt största mottagarlandet för illegalt invandrade asylsökare efter Tyskland, USA och Frankrike. De andra nordiska länderna har mycket färre asylsökare och rankar på plats 14 (Norge), 18 (Danmark) och 19 (Finland) av totalt 45 länder.
I många andra länder är det vanligare med arbetskraftsinvandring. Bland 23 OECD-länder är det ett 10-tal länder som i förhållande till befolkningen har högre arbetskraftsinvandring än Sverige, däribland Norge och Danmark. Nästan hälften av arbetskraftsinvandringen till europeiska länder kommer från andra EU-länder, vilket inte är förvånande med tanke på den fria rörligheten.
Somalier utsatta
De största grupperna som invandrat till Sverige de senaste fem åren innan PIAAC-undersökningen genomfördes är irakier, polacker och somalier. I Somalia har förutsättningarna för utbildning varit mycket dåliga under lång tid, samtidigt som den genomsnittliga IQ-nivån i landet har uppskattats ligga mellan 68 och 70 punkter, vilket i västvärlden traditionellt har inneburit särskoleplacering.
I många länder kommer de största invandrargrupperna från grannländer. I Norge är de vanligaste ursprungen Polen och Sverige, medan de flesta som invandrat till Finland de senaste åren kommer från Estland och Ryssland. De vanligaste medborgarskapen bland de nyligen invandrade i Danmark är Polen och Tyskland. De största grupperna som kommit till Tyskland på senare tid är polacker och rumäner, enligt SCB.