Godkännandet är en del av EU:s initiativ att införa fler "hållbara" proteinkällor och innebär att upp till 4 procent av mjölmaskspulver får blandas i produkter som bröd, ost, pasta och sylt. Förordningen träder i kraft den 10 februari.
Beslutet kommer efter att den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) gett sitt godkännande. Myndigheten bedömde att pulvret är säkert att konsumera i godkända mängder, men noterade samtidigt att UV-behandlingen, trots att den ökar vitamin D3-halten, inte bidrar nämnvärt till det dagliga intaget.
Samtidigt varnar EFSA för att vissa personer, särskilt de som är allergiska mot skaldjur eller dammkvalster, kan reagera negativt på proteinerna i mjölmaskarna. Mer forskning krävs på området, enligt myndigheten.
För att informera konsumenterna har EU beslutat att förpackningar med mjölmaskspulver måste vara tydligt märkta med texten "innehåller vitamin D producerat genom UV-behandling", samt ange mängden vitamin D i näringsdeklarationen. Dessutom måste innehållsförteckningen klart visa att produkten innehåller insektsbaserade ingredienser, särskilt med tanke på allergiker.
"Klimatsmart" alternativ
EU:s beslut ligger i linje med FN:s livsmedels- och jordbruksorgan (FAO), som förespråkar insekter som en "hållbar" proteinkälla. Jämfört med traditionell boskapskrävande köttproduktion påstås insektsuppfödning vara mer "klimatsmart" eftersom den tar mindre mark och vatten i anspråk och ger ifrån sig mindre växthusgaser.
Även Världsekonomiskt forum (WEF) har under senare år propagerat för att insekter ska ersätta kött i människors kost. År 2021 beskrev WEF insektsodling som en "grön lösning" på den globala livsmedelskrisen och framhöll att insekter kan bidra till både proteinförsörjning och gödselproduktion.
Godkännandet av mjölmaskspulver är en i raden av EU:s beslut att legalisera insekter i livsmedel. Tidigare har unionen godkänt bland annat vandringsgräshoppor och hussyrsor i olika former, inklusive frysta, torkade och pulveriserade.