Undersökningen visar att mer än hälften av svenska folket planerar att minska sin konsumtion under 2023, medan bara var tredje person tänker öka sitt sparande.
– 42 procent av svenskarna planerar att lägga om den egna ekonomin under 2023. Tittar vi i åldersgruppen yngre personer är det 51 procent som ger samma svar, berättar My Lidén som är revisor och rådgivare på PwC Sverige.
Den vanligaste förändringen är minskad konsumtion som anges av 44 procent. Därefter följer ökat sparande och förändringar av matinköp, vilket 35 respektive 30 procent har svarat.
På listan över vanor som svenskarna inte tänker förändra i någon högre grad, märks till exempel översyn av lån som 14 procent anger, och att göra färre semesterresor som bara nio procent lyfter fram.
Flera av de som planerar att dra ned på sin konsumtion säger att de kommer att välja billigare matråvaror och göra färre restaurangbesök.
Männen verkar vara mer benägna att dra ned på nöjen, medan kvinnor i högre grad planerar att minska sin konsumtion generellt.
Även bland de yngre ökar beredskapen för att ta extrajobb eller öka antalet arbetade timmar för att möta ökade kostnader.
Trots att de flesta möts av ökade levnadskostnader under nästa år är det var tredje som tänker öka sitt sparande.
Enligt My Lidén finns en stor medvetenhet om att se över sin ekonomiska situation och skapa en buffert inför en period som kan innebära ökad arbetslöshet, lägre reallöner, prisökningar och fler räntehöjningar.
Boendet är dock en zon som är fredad inför 2023, då nästan ingen planerar att byta till en billigare bostad av privatekonomiska skäl under året.
– Bara fyra procent planerar att byta till en billigare bostad av privatekonomiska skäl under 2023, säger My Lidén.