De tillträdande tyske förbundskanslern Friedrich Merz planerar en omfattande begränsning av yttrandefriheten.

Tyskt förbud mot "lögner" tros bli hårdare än väntat

Publicerad 12 april 2025 kl 13.14

Utrikes. Det aviserade tyska förbudet mot lögner och desinformation ser ut att bli mer långtgående än befarat, varnar tyska jurister. Även vardagliga smålögner kan nämligen komma att kriminaliseras, uppger experter för Bild.

Dela artikeln

De tillträdande tyske förbundskanslern Friedrich Merz lovade före valet att dra ned på massinvandringen. Men nu planeras ett förbud mot "hat" och "lögner" istället, i hans nya uppgörelse med de tyska socialdemokraterna SPD, som motsvarar den svenska decemberöverenskommelsen

I det nya koalitionsavtalet mellan Merz kristdemokratiska CDU och SPD står nämligen att den som "medvetet sprider falsk information inte längre ska skyddas av yttrandefriheten".

Tyska medier och jurister diskuterar nu om det här i praktiken kan leda till ett förbud mot att ljuga om allt möjligt, inte bara om regeringen och tyska myndigheter. Det anser i så fall kritiker är både orealistiskt och farligt.

I koalitionsavtalet står att man vill "bekämpa desinformation" – alltså falsk eller vilseledande information som sprids avsiktligt i syfte att skada förtroendet för makthavare, regeringen och tyska myndigheter. Det talas också om att den ”oberoende medieövervakningen” ska agera mot ”hat, hets och informationsmanipulation”.

Medieövervakningen syftar på Landsmedienanstalten, alltså de tyska förbundsstaternas myndigheter som redan i dag har viss tillsyn över radio, tv och internetinnehåll.

Jurister som intervjuats i tidningen Bild menar att det här öppnar för censur. De påpekar att även lögner faktiskt är tillåtna i ett fritt samhälle.

– Det är en del av min yttrandefrihet, säger juridikprofessorn Volker Boehme-Neßler.

Han varnar för att lagförslaget kan göra vardagliga smålögner straffbara. Och ingen vet exakt vad som menas med uttryck som ”hat och hets”, vilket gör rättstillämpningen osäker.

Även advokaten Joachim Steinhöfel menar att staten är på väg att gå för långt. Han ser det som början på censur och befarar att bloggar och mindre hemsidor kan drabbas hårt – till exempel genom hot om böter.

– Många mindre aktörer har redan utsatts för försök till tystning från mediemyndigheterna, säger han.

Tyskland har redan en lag som kallas NetzDG (nätverkslagen). Den kräver att sociala medier snabbt tar bort olagligt innehåll, som hatbrott eller förtal. Dessutom finns flera straffbestämmelser i den vanliga lagen, till exempel mot "förolämpningar" och "falska anklagelser" mot makthavare

Men även de nuvarande reglerna har fått kritik. Nyligen dömdes chefredaktören för högersajten Deutschlandkurier till sju månaders villkorligt fängelse för att ha spridit en satirbild av inrikesministern Nancy Faeser.

Även politiker från andra partier tyckte att domen var för hård.

Det återstår fortfarande en del arbete innan regeringen kan lägga fram någon lag som förbjuder lögner. Men kritiken mot formuleringen i koalitionsavtalet är alltså redan stark från jurister och andra.


Nyheter från förstasidan

TV-chocken när folkkäre komikern plötsligt börjar såga mångkulturen

Här får Dieter Nuhr nog. "En vän till mig betalar numera beskyddarpengar för att sonen inte ska bli attackerad på väg till skolan."0 

Ekonominyheter

Efter börskaoset: Guldpriset rusar till nytt rekord

Når över 3. 200 dollar per uns.. Nu söker sig allt fler till historiskt trygga tillgången.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.