Iranska spionbröderna

Spionhäktad iranier jobbade på hemligaste delen av Must

Publicerad 12 november 2021 kl 16.00

Inrikes. Sverige placerade den idag spionhäktade iraniern Peyman Kia, 40, på Must, den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Där handledde han svenska agenter och spioner på det topphemliga kontoret för särskild inhämtning (KSI), skriver DN.

Dela artikeln

Iraniern jobbade på KSI mellan den 1 mars 2011 till 30 september 2014. Enheten arbetar bland annat med att sända ut hemliga svenska agenter och rekrytera spioner.

KSI:s uppgift är att hämta in information med särskilda metoder, dvs. genom förfaringssätt, som det "inte ankommer på andra underrättelseorgan att använda", enligt en statlig utredning. KSI:s roll är att ge Försvarsmakten möjlighet att ta till vara tillfällen till underrättelseinhämtning som andra organ inte kan utnyttja därför att de inte har ett säkerhetsskydd som är tillräckligt för situationen.

Enligt DN har enheten "fria händer" och kan få ut skyddsidentiteter i form av nytt personnummer och annat namn för sin personal, som sedan skickas på utlandsuppdrag. Sverige rekryterar på detta sätt källor från andra länders underrättelsetjänster.

Att Kia fick jobb på både Säpo och KSI beror enligt DN:s källor på hans kunskaper i persiska och hans kännedom om Mellanöstern.

Mannen misstänks nu istället ha spionerat på Sverige för främmande makts räkning. Vilken främmande makt det är fråga om framgår däremot inte.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Dagerlind om Samnytt-domen: Ett justitiemord

Djurplågare Åberg vinner i högsta instans. Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd i målet mellan Näthatsgranskaren och Samnytt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Mer från Inrikes

Försenat eldupphör på plats. Flera ministrar lämnade Israels regering i protest.0 

Transportstyrelsen slår larm. Antalet utländska fartyg som stoppas i svenska hamnar har skjutit i höjden.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0