Istället för karensdagen vill regeringen införa ett karensavdrag, vilket ska gynna yrkesgrupper som undersköterskor, sjuksköterskor, brandmän och poliser som jobbar obekväma tider.
– Vi kommer att lägga detta på riksdagens bord så snart det är möjligt, sade finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff på onsdagen enligt Sveriges Radio.
Avdraget innebär att den anställde får ersättning från och med den första dagen vid frånvaro. Detta tros bidra till att minska smittspridningen.
– Det är välfärdsyrken såsom undersköterskor och personliga assistenter som drabbas hårdast av karensdagen i och med att det är vanligt med kvällsjobb och jobb över jul och nyår i välfärden. Det tycker vi är orättvist och något vi vill ändra på, säger socialministern i ett pressmeddelande.
Den närmare beräkningen av karensavdraget kommer att bestämmas i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter.
Med ett karensavdrag avses ett avdrag från sjuklönen, alternativt sjukpenningen, som görs inledningsvis i en sjukperiod och som ska ses som en självrisk för den enskilde i sjukförsäkringen. Syftet med förändringen är även att avdraget blir detsamma för den som blir sjuk oavsett när sjukfrånvaron inträffar.
Regeringen är överens med Vänsterpartiet om lagförslaget. Karensavdraget kommer föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.