Bostadsbubblan

Kraftigt trendbrott: Allt fler tror på boprisras

Publicerad 22 oktober 2018 kl 19.27

Ekonomi. Efter en tids turbulens på bostadsmarknaden har svenskarnas uppfattning om boprisutvecklingen svängt rejält. Dubbelt så många tror på fallande priser idag jämfört med samma tid förra året. En knapp majoritet tror samtidigt på stigande boräntor, enligt en ny undersökning från Nordea.

Dela artikeln

Enligt Nordeas Boendebarometer har svenska folkets syn på bostadspriserna svängt kraftigt.

Andelen som tror på stigande priser de kommande 12 månaderna uppgår idag till 32 procent, ett fall från 46 procent samma period 2017 och 53 procent 2016. Andelen som tror på sjunkande priser ökar till 26 procent från 13 procent förra året och 8 procent under 2016.

– Vi får gå tillbaka ända till 2012 för att hitta en så liten andel som tror på stigande priser. Det är uppenbart att det vi ser är ett trendbrott. Det är också sunt att fler inser att utvecklingen av bostadspriser inte kan fortsätta på samma sätt i all evighet, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson i ett pressmeddelande.

Förväntningarna på bostadsmarknaden skiljer sig dock åt mellan olika åldersgrupper och de yngre är mer pessimistiska. Bland åldrarna 18–25 uppger hela 45 procent att bostadspriserna kommer att sjunka det närmaste året, jämfört med genomsnittet på 26 procent.

– Att det finns en övervikt hos unga som tror på sjunkande bostadspriser är troligen kopplat till att de kommit in på höga nivåer och känner större oro, säger Ingela Gabrielsson.

Vad det gäller utvecklingen av boräntor är synen tudelad. 51 procent tror på stigande boräntor medan 40 procent tror på oförändrade räntor. Endast tre procent tror på sjunkande boräntor.

– Här måste jag säga att svenska folket har en ganska realistisk syn på räntan. Bostadsräntorna ligger på rekordlåga nivåer och ytterligare sänkningar idag är inte troligt, säger Ingela Gabrielsson.

I undersökningen framgår det även att 35 procent anser sig klara en större utgift på 50.000 kronor en vanlig månad utan att behöva ta ett lån. Bland de i åldrarna 26–39 är det betydligt tuffare. I denna grupp är det 17 procent som inte skulle klara en utgift större än 10.000 kronor utan att behöva låna pengar.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här är tyske jularaben asylhjälte i BBC

Mördade fyra – skadade hundratals. Mannen bakom terrordådet var huvudperson i ett hjältereportage om muslimer som kämpar för mänskliga rättigheter.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Satsningen sågas i utredning. Men utrikesministern lovar fortsätta kämpa för afghanska flickskolor.0 

Mer från Ekonomi

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0