Konflikten Israel-Palestina
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tycker den nya lagen är "viktig".

Israel oenigt om nya raslagar

Publicerad 12 juli 2018 kl 15.50

Utrikes. I Hitlertyskland kunde det finnas skyltar med texten "Juden sind hier unerwünscht" (Judar är inte önskade här). Nu är Israel på väg att införa liknande regler – fast riktade mot icke-judar, rapporterar Haaretz. Lagen, som saknar motstycke i hela världen, möter dock häftig kritik från landets president.

Dela artikeln

I Israel finns redan en rad lagar som "diskriminerar" och missgynnar landets palestinska befolkning. Det är bland annat därför som Israel ibland anklagas för att vara en apartheidstat.

Nu har Knesset i en första omgång godkänt ytterligare en. Den nya lagen är dock så långtgående att vissa röster protesterar.

Lagen gör det nämligen möjligt med enbart etnisk-judiska samhällen i landet, alltså områden där icke-judar inte får vara.

Advokaten Eyal Zandberg, en av dem som är kritisk till lagen, säger att "detta är uppenbar diskriminering".

Enligt Zandberg innebär lagen att "invånarnas urvalskommitté kan hänga upp en skylt som säger 'icke-judar äga ej tillträde'".

Även Israels president Reuven Rivlin är kritisk mot lagen, eftersom han anser att den kan skada judarnas anseende världen över och fungera som ett vapen för antisemiter.

Rivlin menar att lagen innebär "diskriminering och uteslutning grundat på etniskt ursprung".

Han säger han är "bekymrad att förslagets natur, som saknar balans, kommer skada det judiska folket och judar världen även och i Israel, och till och med kunna användas som ett vapen av våra fiender".

Lagen kan också fungera för att stänga ute homosexuella och andra med avvikande sexualitet, påpekar presidenten.

Knessets juridiska rådgivare Eyal Yinon delar kritiken och påpekar att det finns "ingen likvärdig klausul i någon konstitution i världen".

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är dock av en helt annan uppfattning.

– Denna lag är viktig för oss, säger han i ett uttalande enligt Haaretz.

Nu ska lagstiftarna enas kring en slutgiltig version av lagen, innan den avgörande omröstningen sker.

I Israel råder även strikta invandringslagar som befrämjar judisk invandring. Medan judar från hela världen kan invandra till landet, får till exempel inte de nära en miljon palestinier som genom grym, planerad och systematisk etnisk rensning fördrevs från landet 1947-1948 återvända. Enligt den judisk-israeliske historikern Ilan Pappé var detta bakgrunden till kriget 1948, då flera arabiska militärer gick in i den nybildade staten i ett försök att stoppa folkfördrivningen, som bland annat genomfördes med skoningslösa massakrer på civilbefolkningen. Pappé kallar Israels grundare och landsfader David Ben-Gurion för "ärkebrottslingen" bakom den etniska rensningen. I en intervju med HARDtalk använder han uttrycket "samma metoder" i en jämförelse mellan Nazitysklands beteende mot judar och sionisternas beteende mot palestinier. Han menar att Israel är en illegitim "kolonialstat" som ännu försöker rensa landområdet från palestinier. Enligt den Oxford-utbildade historikern är folkrensningen en oundviklig konsekvens av den sionistiska ideologin, då den bygger på en biblisk-demografisk fixering vid att Israel ska vara en stat särskilt utvald för judar.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tysk-polsk strid om att lägga vantarna på ryska tillgångar

"Ni använder inte ens euro.". Polska politiker vill norpa tillgångar för 200 miljarder euro.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Satsningen sågas i utredning. Men utrikesministern lovar fortsätta kämpa för afghanska flickskolor.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0